Experts han alertat que l'anomenat 'efecte setembre' que s'experimenta després de períodes vacacionals a l'estiu, Nadal i, fins i tot, Setmana Santa i que es caracteritzava pel repunt de divorcis i separacions podria donar-se també després del confinament pel coronavirus.
«Hi haurà un repunt»
L'advocat, vicepresident de la Societat d'Advocats de Família (SCAF) i vocal de la Junta Directiva de l'Associació Espanyola d'Advocats de Família (AEAFA), Ramón Quintano, ha assegurat a Europa Press que encara és aviat per saber el nombre de demandes de separació i divorci, però «hi haurà un repunt».
El psicòleg i director de l'Institut d'Estudis de la Sexualitat i la Parella de Barcelona, Pere Font, ha assegurat que el nombre de separacions i divorcis post-confinament serà major als registrats en aquestes mateixes dates, però de l'any passat: «Els professionals que ajudem a les parelles en crisi tindrem molta feina».
El confinament ha provocat un efecte multiplicador
Les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) indiquen que el 2018 es van produir 99.444 casos de nul·litat, separació i divorci a tota Espanya, i 17.705 a Catalunya.
«El divorci augmentarà segur», ha avisat Font, i ho ha atribuït a l'aparició de noves friccions fruit de dos mesos de convivència contínua, sumada a les limitacions del confinament, que impedeixen diluir tensions amb activitats i contacte extern amb altres persones.
Font ha advertit de l''efecte multiplicador' del confinament en les relacions de parella. Segons el psicòleg, els qui estaven en una relació satisfactòria ara estan millor, mentre aquells que travessaven una crisi o període de malestar el tenenpotenciat.
Nou efecte previst: 'Corona Boomers'
Font no ha descartat el fenomen dels 'Corona Boomers', una eventual nova generació de bebès que poden néixer a finals d'any i a principis de 2021 com a fruit del confinament. Però ha assenyalat que el descens d'ingressos de la ciutadania serà un aspecte que limitarà aquest fenomen, i no augura una època de bonança reproductiva.