El govern espanyol es posiciona a favor de la reobertura d'escoles el dilluns

Han remarcat el «valor terapèutic i emocional» per als infants

Isabel Celaá durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Isabel Celaá ha defensat que «L'educació presencial és insubstituïble. Hem pretès recuperar-la en la mesura del possible» | Catalunya Diari

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha defensat aquest dissabte la reobertura de les classes el juny pel seu «valor terapèutic i emocional per tots els alumnes que han vist alterat el seu curs escolar en 24 hores». 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha dit que servirà per fer una trobada entre alumnes i professors, i potenciar de nou la interacció: «L'educació presencial és insubstituïble. Hem pretès recuperar-la en la mesura del possible». 

Alerta pel possible rebrot de setembre

Ha alertat de la possibilitat d'un rebrot el setembre, i és per això que estan treballant per tenir un pla de contingència, i ha dit que no allargaran el curs durant l'estiu per «aportar una màxima normalitat» al sistema i donar un descans a l'alumnat i al professorat. 

Pel que fa a la distribució dels alumnes a les aules, ha explicat que s'hauran de «reutilitzar altres espais dels centres i estendre als alumnes» per l'escola, donant ús a espais com la biblioteca, la classe d'informàtica i el menjador

«Som conscients que els alumnes d'infantil i primària els hem de prioritzar en els espais físics», i ha assegurat que estan treballant per millorar la connexió digital d'alumnes i professors, i que puguin seguir les classes es trobin on es trobin el setembre.

«Tot fa pensar que aquest dilluns és segur portar les criatures a les escoles»

Alhora, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que «tot fa pensar que aquest dilluns és segur portar les criatures a les escoles». En una entrevista a RAC1, ha subratllat que «amb les dades a la mà, als nens no els afecta igual, tot i que poden transmetre la malaltia, però en un percentatge més baix».

Vergés creu que el desconfinament dictat pel govern espanyol «és incoherent» en molts punts. «Va arribar un moment que no podíem sortir a fer esport a un altre municipi, però podíem anar a l'altra punta de la nostra regió a prendre alguna cosa», ha criticat tot afegint que ha portat confusions. «Nosaltres vam plantejar un desconfinament on una de les potes és la comunicació de risc sobre ells mateixos i sobre el seu entorn», ha recordat.

Ja hi ha escoles que s'han negat a fer el pas

El conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, va confirmar el passat dimecres, 20 de maig, en roda de premsa que la reobertura de les escoles a Catalunya es podria fer a partir de l'1 de juny sempre que la regió sanitària en qüestió estigui en fase 2. «Els centres dels territoris que estiguin en fase 2 obriran l'1 de juny. El pla presentat és per a l’obertura dels centres educatius al juny en aquells territoris que ja estiguin en fase 2», va confirmat Bargalló.

Tot i l'anunci, acompanyat d'una validació per part de Procicat i una planificació d'aquesta reobertura, hi ha escoles que ja s'han negat a obrir les portes altra vegada. És el cas de l'escola Camins de les Franqueses del Vallès, al Vallès Oriental, ja que consideren que no està «plenament» garantida la seguretat de la comunitat educativa i explica que després d'analitzar els documents facilitats per Educació creuen que reobrir en aquestes condicions suposaria anar en contra de la seva voluntat d'obrir l'escola «per omplir-la de jocs, riures, abraçades, corredisses i aprenentatges». «Amb les instruccions donades pel Departament el que faríem seria tot el contrari: fomentar la por al contagi i la frustració», asseguren.


Comentaris

envia el comentari