Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic el 16 de maig de 2020

La nova amenaça per al personal sanitari: el trastorn per estrès posttraumàtic

Alguns ja han demanat ajuda per superar-ho

Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic el 16 de maig de 2020
Un 15% dels sanitaris catalans s'han infectat de coronavirus | Catalunya Diari

Segons el Ministeri de Sanitat, des de l’inici de la crisi  de la pandèmia  del coronavirus  fins a 51.482 professionals  del sector sanitari s’han infectat de Covid-19 i 63 han mort. A Catalunya, segons les dades de la consellera de Salut, Alba Vergés, un 15% dels sanitaris catalans s’han infectat.

Davant d’aquest escenari, molts treballadors de l’àmbit de la salut estan demanant  ajuda psicològica. «Hem atès gairebé a 500 sanitaris amb 48 psicòlegs, per vídeo consulta. Feia molta falta», explica Toni Calvo, director de la Fundació Galatea a 'La Vanguardia'. Aquesta entitat, on hi participen els col·legis mèdics, infermeria, psicòlegs i treballadors socials entre molts altres, promou el telesuport psicològic des que va començar la crisi sanitària.

Un 85% dels professionals que demanen ajuda són dones

La majoria de casos que ha atès Galatea són a Catalunya, on actua des de fa diversos anys, i el 85% dones. Entre els símptomes  que patien destaca: insomni, pèrdua de pes, aïllament, ansietat i depressió. Tots els casos s’han tractat amb unes quatre sessions de mitja hora.

«El temor al contagi, la percepció de vulnerabilitat pròpia, com sortir d’alguna cosa que has de tornar a entrar, una amenaça  terrible cada dia», explica Miquel Gusart, un dels psicòlegs. «També senten angoixa per la praxi, s’enfronten a una contínua incertesa, a una constant improvisació».

 

Actuar com més aviat millor

Des de Galatea expliquen que actualment estan detectant un canvi entre els professionals. «La gent està molt irritada  contra les organitzacions, contra els seus equips, tant que hem creat grups per treballar plegats», assegura. «Ara hi ha més estrès  prolongat, no hem de deixar que arribi a posttraumàtic, hem d’actuar aviat», assenyala Víctor Pérez, responsable de l’àrea de l’Hospital de Mar de Barcelona. En aquest cas, es va habilitar una zona oberta als sanitaris amb un psicòleg  a la seva disposició. Han arribat a passar prop de 850 sanitaris.

Pérez explica que alguns professionals, els més ferits, «no dormen, estan enfadats amb tot, es desperten amb imatges de persones morint i malalts a tot arreu». Si primer va ser l’ansietat i l’angoixa, ara arriben les depressions.