Un exemplar de carlí mirant a càmera

D'aquí a pocs mesos, les mascotes hauran de tenir DNI a Espanya

Serà obligatori a partir del 2022

El govern espanyol ja treballa en una nova llei de protecció i drets dels animals que portarà molts canvis per a les persones que tinguin mascotes.

L'esborrany de l'avantprojecte, que va ser presentat el 6 d'octubre, inclou nombroses mesures que tenen com a objectiu protegir els animals que viuen a l'entorn humà. Especialment gats i gossos.

Entre aquestes, es troba l'obligatorietat de disposar del DNI animal. Un document que han d'obtenir totes les persones que tinguin un animal de companyia i que, en cas que s'aprovi la llei, serà obligatori a partir del 2022.

Igual que amb les persones, es tracta d'un document que servirà per a identificar totes les mascotes i els seus respectius propietaris.

Tot, amb l'objectiu de crear una base de dades nacional en què tots els animals de companyia  estiguin registrats legalment.

 

Si tens gos o gat, li hauràs de fer DNI a partir del 2022: serà obligatori

Amb aquesta mesura, proposada per la Direcció General de Drets dels Animals, es pretén evitar l'abandonament i el maltractament animal, que és una veritable xacra social a Espanya.

Segons les estimacions de la Federació d'Associacions Protectores i de Defensa Animal (FAPAM), el nombre real d'abandonaments a l'any al nostre país és superior a 300.000.

D'aquí ve la necessitat de trobar mecanismes per a protegir les mascotes i evitar que els seus amos surtin impunes després d'abandonar-les.

«Cal tenir identificades totes les mascotes per a garantir que avancem en el camí correcte, dins d'un model on cap animal sigui abandonat a Espanya», assegurava Ione Belarra, ministra de Drets Socials i Agenda 2030.

Tot i que actualment ja existeixen les cartilles veterinàries, aquest document servirà per a emmagatzemar de manera més completa totes les dades rellevants d'una mascota. Des de la informació de contacte del seu amo fins al calendari de vacunes o tractaments veterinaris.

De fet, serà un document complementari al microxip i comptarà amb la coordinació de totes les comunitats autònomes, encara que també es pretén configurar una base de dades nacional per a facilitar l'intercanvi de dades entre les diferents regions.

Un gat de color blanc i negre amb la boca oberta, morts de son, en una motocicleta
El DNI serà obligatori per a gossos i gats amb la finalitat de tenir un registre nacional sobre animals de companyia. | PixaBay

En qualsevol cas, caldrà esperar a que s'aprovi la mesura per a saber més sobre el DNI animal.

De moment, es desconeix si serà en format físic o digital, però tot fa indicar que serà un document electrònic amb un codi QR incorporat per a facilitar-ne la lectura.

Les altres mesures de la nova llei de protecció i drets dels animals

Tot i que aquesta mesura ha estat una de les que més repercussió ha tingut, no és l'única que ha despertat polèmica.

La mesura estrella de la nova llei contempla que les persones que vulguin tenir un gos o un gat hagin de fer un curs abans. Una manera de garantir que el futur propietari és apte per a cuidar-lo i evitar que els animals es considerin regals.

També s'inclouen altres mesures, com la prohibició del sacrifici d'animals de companyia o la fi de la compravenda de mascotes en botigues per a fomentar l'adopció.

A més, l'esborrany de llei inclou l'ambiciós projecte Viopet, que té com a objectiu protegir els animals de dones víctimes de violència masclista.

Es tracta d'un projecte que va néixer en el marc del Pla de Contingència contra la Violència de Gènere durant la crisi del coronavirus. Suposa la creació d'una xarxa de refugis per a protegir aquests animals i permetre que les dones maltractades puguin denunciar sense perdre les seves mascotes.