Dos niñas con mochila y de espalda dirigiéndose al colegio

Sorpresa en una comunitat espanyola: «Fora les mascaretes al pati de l'escola»

Madrid segueix el camí de Catalunya i altres comunitats com la valenciana ja s'ho estan plantejant

Espanya avança cap a la normalitat i les comunitats estan eliminant les restriccions més dures de la pandèmia. Una de les incògnites ara mateix és quan s'eliminarà l'ús obligatori de màscares a les escoles. La Comunitat de Madrid ha fet un pas endavant en aquest aspecte.

La comunitat que presideix Isabel Díaz Ayuso eliminarà a partir de dilluns l'obligació de portar mascareta al pati dels col·legis. La mateixa presidenta ho ha anunciat avui durant la sessió de control de Govern, celebrada a l'Assemblea de Vallecas.

Ho ha anunciat la presidenta

La presidenta de la comunitat ha pronunciat l'eliminació d'aquesta restricció, una de les últimes que seguien en peu. «Tenim un deute molt gran amb els infants», ha expressat, «una generació marcada per la pandèmia de la qual cal prendre exemple».

Ha recordat que la Comunitat de Madrid ha estat una de les més castigades per la pandèmia i ha afirmat que «està sortint amb més força que mai». Per això, ha ressaltat l'esforç de tots els madrilenys, «des dels infants als més grans».

A partir del 25 d'octubre

Fa dies que el govern madrileny mostra la seva intenció d'eliminar aquesta restricció com més aviat millor. La Conselleria de Sanitat ha valorat finalment la possibilitat que els nens no hagin de portar protecció quan estiguin a l'aire lliure. La mesura es començarà a aplicar a partir del pròxim 25 d'octubre.

A més d'una de les més castigades, Madrid ha estat una de les regions més propenses a eliminar restriccions. Aquesta era precisament una de les últimes que quedaven actives, tot i la forta demanda des que va començar el curs escolar. La següent en fer-ho podria ser la Comunitat Valenciana.

L'única mesura que queda

La mascareta a l'aire lliure no és obligatòria des de fa mesos i només és necessària quan no es pot mantenir la distància de seguretat. Els últims llocs a l'aire lliure amb aquesta obligació eren els patris de les escoles. L'única mesura restrictiva que quedarà a partir d'ara seran les mascaretes en interiors, inclús en les aules de col·legis i instituts.

La presidenta en una sessió
La presidenta ho ha anunciat durant la sessió de control | GTRES
 

La Consellera d'Educació valora que el nombre d'alumnes en quarantena és deu vegades menor que fa un any. Aquest fet s'explica per l'èxit de vacunació i per les mesures higièniques i sanitàries. La millor de les xifres obre un nou escenari, amb menys restriccions.

El govern madrileny ja va donar un primer pas a finals de setembre, quan va permetre les activitats esportives a l'aire lliure sense mascareta. Des de llavores, durant les hores d'Educació Física i sempre sota la supervisió dels professors, no cal que els nens portin la mascareta. En la resta dels casos, és obligatòria a partir de 6 anys.

Sanitat respon Ayuso

Madrid ha reeditat els grups bombolla en Infantil, Primària i Educació Especial. Les classes han tornat a ser presencials en tota la seva totalitat i s'han ampliat les ràtios fins a nivells anteriors a la pandèmia. Com a mesura addicional, hi ha d'haver una distància mínima d'1,2 metres entre pupitres.

  • ET POT INTERESSAR: Les poques restriccions que queden per comunitats
  • CONSULTA TAMBÉ: Madrid elimina una altra de les poques restriccions que quedaven

El Ministeri de Sanitat no ha trigat a reaccionar a la mesura anunciada per Ayuso. El departament que dirigeix Carolina Darias adverteix que Ayuso no té les competències per retirar les mascaretes als patis de les escoles. La llei en vigor estableix l'ús obligatori en espais a l'aire lliure, quan no es pot respectar la distància mínima.

Catalunya, un precedent

La mesura anunciada per Isabel Díaz Ayuso té un precedent a Catalunya, la primera comunitat que va flexibilitzar l'ús de mascaretes a les escoles.

En el cas de Catalunya, només es pot retirar en activitats a l'aire lliure i respectant la distància. Aquest dimarts, el govern català va aprovar un nou protocol segons el qual les màscares són obligatòries per a nens de 6 anys o més. Només se la poden treure a l'exterior i amb distància mínima de seguretat.