Foto del fallecido

Mor massa jove el conegut xef Armando Cajero

La cuina mexicana, de dol després de la mort del jove Armando Cajero

Dol en el món gastronòmic mexicà després de la pèrdua del xef reconegut, Armando Cajero. El jove cuiner dirigia els seus projectes de restauració Na'an i Harina y Sal, a Cholula, Puebla.

Cajero ha mort aquest dimecres, 20 d'octubre, amb només 31 anys. Totes les informacions indiquen que la mort es va produir a causa de diverses complicacions de salut derivades d'una pancreatitis.

La notícia ha impactat de ple tot el gremi culinari mexicà. El conegut xef mexicà va participar fa només tres dies a l'esdeveniment Cofradía Mixteca. Un esdeveniment que va tenir lloc a la Mixteca i a la Ciutat d'Oaxaca.

Armando Cajero amb només 31 anys, era un referent pel que fa als bolets comestibles de Puebla i la Mixteca. A més, va ser molt considerat pels seus treballs a partir de tècniques de forn.

Foto de el mort
Armando Cajero, xef mexicà mort amb només 31 anys | cedida
 

Cal destacar que al restaurant Na'an, Cajero es va especialitzar en cuina estacional. Sempre va tenir present enfocar aquest tipus de cuina a l'ingredient i a la seva variabilitat.

A la carta del local, Cajero donava el mateix valor als peixos frescos o productes de l'horta. Com no podia ser d'altra manera, les pizzes i el pa sempre han estat presents a la cuina.

Harina y Sal va ser el seu projecte de vida, en el qual va bolcar anys de dedicació i investigació amb farines, masses i coccions. El repertori de pans, fet amb tècniques tradicionals que, d'avantguarda, va ser sempre alguna cosa digna de veure, provar i admirar.

Ploren la mort del jove xef Armando Cajero

Després de sortir a la llum la notícia de la seva mort, les xarxes s'han omplert de missatges d'admiració.

La guia 'México Gastronómico' publicava una piulada al seu compte oficial. «Ens sumem al condol per la sensible pèrdua del xef Armando Cajero, gran talent de la cuina poblana. Gràcies per haver-nos obert les portes als teus sabors inoblidables, una abraçada amb afecte a la seva família i amics, descansa en pau».

Al seu torn, la revista 'La Campiña' va recordar la bona feina del xef. «L'equip de 'La Campiña' dona les seves més sinceres condolences ala familiars i amics del xef poblà Armando Cajero, creador del Na'an (cuina estacional). Les seves creacions, sabors i amor per la sobirania alimentària sempre es quedaran amb nosaltres», deia el missatge.

Fa tres anys, la revista 'Chefs jóvenes, 13 talentos que canviarán a México', li van dedicar un bonic article. Van lloar el seu treball i la seva manera de treballar en el món de la restauració.

«Armando Cajero és com els bons vins: quan te'l deixen no saps com evolucionarà, però després d'una estona comences a descobrir el seu veritable caràcter. Recorda que els seus pares el van obligar a estudiar i va començar amb fisioteràpia. Com que no era el que volia, ho va deixar i es va endinsar en el món gastronòmic», deia la revista sobre cuiners mexicans.

«Va viatjar per conèixer les cuines del món: Perú, Brasil, Bèlgica i Dinamarca»

«Després d'acabar la carrera, es va dedicar a viatjar i a conèixer les cuines del món: Perú, Brasil, Bèlgica i Dinamarca. Quan va tornar, va buscar Daniel Nates per fundar el projecte de Maizal amb la idea de fer sopars 'pop-up' amb muntatges elegants i receptes poblanes».

«Després, Cajero va decidir obrir Na'an, un espai que aprofita els productes locals i endèmics. Definir aquest cuiner no és fàcil, perquè la seva timidesa indica que té una pluja d'idees en cada resposta que ofereix. Com si fos una olla de pressió que en qualsevol moment explotarà desbordant genialitat», recalcava el text.