Imatge d'una estampa de tardor

Cap de setmana de plena tardor i fort contrast tèrmic, compte amb els refredats

El canvi de TºC el notarem més de nit que de dia, amb matinades fins i tot massa fredes per l’època. Tret d’alguns xàfecs fins divendres, sol força radiant els dies vinents

El temps ja ha començat a canviar aquest dijous i l’ambient de tardor s’apoderà de tot Catalunya aquest capdesetmana. Després del llarg estiuet que hem tingut, les temperatures aniran desplomant-se, sobretot de nit. En aquest sentit, les properes matinades seran fins i tot massa fredes per l’època amb algunes glaçades al Pirineu i interior.

De dia també baixaran els termòmetres i, tot i que el descens no serà molt marcat, notarem més tardor que no pas aquests dies. Per tant, hi haurà un fort contrasttèrmic entre el dia i la nit, molt de compte amb els refredats. Ens haurem de vestir a capes amb roba d’abric a primeres hores i més lleugers al migdia.

Entre la nit de dijous i divendres poden caure alguns ruixats a la costa, sense descartar algun patacd’aigua local. Matí força assolellat a la resta i a la tarda no es descarten ruixats aïllats al prelitoral, interior nord-est i Pirineu.

No obstant, el capdesetmana serà radiant en conjunt, amb el permís d’alguns núvols baixos a la costa de Barcelona. També hi haurà boires matinals i diumenge arribaran algunes de bandes de núvols inofensius d’oest a est. Mestral fins dissabte al matí i tramuntana que bufarà divendres i dissabte per desaparèixer diumenge.

Divendres 22 d’octubre

Pel que fa al divendres, 22 d’octubre, tindrem inestabilitat encara amb ambient més de tardor. Hi haurà força intervals de núvols al litoral i prelitoral principalment, on poden caure alguns ruixats dispersos. No es descarta algun patacd’aigua, sobretot entre la nit de dijous i divendres al matí, però el sol dominarà el matí a la resta.

També creixeran nuvolades de tarda al prelitoral, Pirineu i nord-est que poden deixar alguns ruixats locals. Més solradiant com més a Ponent amb mestral a l’Ebre i tramuntana a l’Empordà. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té actives algunes alertes per xàfecs forts a prop de mar

Tot plegat amb una baixada de les temperatures que anirà a més amb ambient clarament més de tardor. De nit farà més fred arreu amb les mínimes més altes de 10º a 15º, més baixes al Pirineu i interior nord. De dia també notarem el descens sobretot a la meitat sud, amb la majoria de màximes de 17º a 22º, clarament més baixes al Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 22 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 22 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres a la tarda | Catalunya Méteo

Dissabte 23 d’octubre

El primer dia del cap de setmana, el dissabte 23 d’octubre, notarem sobretot una clara baixada de les temperatures nocturnes. El fred serà el protagonista a primeres hores arreu amb ambient atípic d’avançada tardor. Estem parlant de mínimes per sota dels 10º a tot l’interior, glaçades al Pirineu i fondalades i per sota dels 15º a la costa.

Ens haurem de tapar molt bé a primeres hores, fins i tot amb abrics gruixuts en algunes comarques. Però compte perquè el dia serà radiant amb sol arreu i això farà que el migdia sigui suau. Baixaran una mica més les màximes, però la majoria es mouran entre els 16º i 23º.  

Per tant, hi haurà un fort contrasttèrmic que ens farà vestir a capes per evitar refredats. Un ambient de plena tardor en una jornada 100% aprofitable. El mestral marxarà a partir de mig matí de l’Ebre i la tramuntana anirà perdent pistonada a l’Empordà sense acabar de marxar.

Mapa de previsió a Catalunya el 23 d'octubre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 24 d’octubre

Finalment, el diumenge 24 d’octubre serà molt tranquil i amb els mateixos ingredients que dissabte. Fred atípic de nit, migdia suau o fresc i força sol arreu, però arribaran algunes bandes de núvols inofensius d’oest a est. El vent encalmarà del tot i seguirem amb un fort contrasttèrmic entre el dia i la nit.

Tot plegat a l’espera que la setmana vinent es mantingui aquest ambient de tardor i el contrasttèrmic. Les nits seguiran sent massa fredes per l’època. No es veuen pluges per enlloc, una molt mala notícia per la sequera que vivim.

Mapa de previsió a Catalunya EL 24 d'octubre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo