Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una autovia

Com pagaràs per utilitzar autopistes i autovies a partir d'ara

El govern espanyol ja treballa en un nou sistema de tarifació

Les autovies de pagament estan cada vegada més a prop de materialitzar-se al nostre país. Es tracta d'una mesura que causa un gran malestar social i discrepàncies polítiques, però sembla que no hi haurà marxa enrere.

El debat s'ha reobert aquesta mateixa setmana després que el govern espanyol confirmés públicament que té intenció de fer aquest pas per a finançar el manteniment d'aquestes carreteres públiques.

El secretari general d'Infraestructures, Sergio Vázquez, va ser qui va recuperar aquesta idea, que ja ha estat inclosa al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència remès a Brussel·les.

Ho va fer durant una intervenció en un acte de Cadena Ser celebrat a Pontevedra, on va voler evitar fer servir la paraula peatge per a referir-se a la mesura.

«En primer lloc, no li diria peatge. El que farem és implantar un sistema de tarifació. I no li diria peatge perquè la gent, quan parla de peatge, pensa en unes tarifes similars a les que es paguen avui en dia a les autopistes", advertia Vázquez.

El Govern es queda sol i sense suport en el seu pla per a cobrar l'ús de les autovies

Tot i el llenguatge emprat, la mesura ha desencadenat un gran revolt social i ha provocat la reacció de diferents sectors polítics.

Ha estat el cas del principal grup de l'oposició, el Partit Popular, dirigit per Pablo Casado, que ha qualificat la mesura de «cop de destral fiscal".

Aquesta mesura també ha estat criticada per Unidas Podemos, que ha rebutjat de manera contundent la proposta que ha fet el partit amb qui comparteix coalició al Govern.

«Que quedi clar: nosaltres no donarem suport a cap mesura que faci pagar a la gent treballadora. O es mantenen gratuïtes, o s'eximeixen del pagament les persones amb rendes baixes i mitjanes, transportistes i altres professionals», assegurava el portaveu del grup parlamentari al Congrés, Pablo Echenique.

[Tweet]1450507964528349193[/ tweet]

De fet, el partit morat insisteix que no hi ha acord per a aprovar aquesta mesura, i assenyalen que la prioritat és recuperar la gestió de l'AP-9 i altres infraestructures.

En un intent de rebaixar la tensió, el Govern ha insistit a assenyalar que es tractarà d'un sistema de tarifació «just, rigorós i sostenible".

Segons ha apuntat la ministra de Transport, Raquel Sánchez, es tracta d'una mesura que ja s'ha implantat en 24 dels 27 països de la Unió Europea.

A més, assegura que és necessària per a mantenir la conservació de les carreteres i avança que el seu ministeri donarà forma al projecte aquests propers mesos.

Com serà el sistema de tarifació que vol implantar el Govern per al 2024?

A l'espera que la proposta es concreti, ja hem pogut saber que el Ministeri de Transport treballa en un sistema de tarifació de pagament per quilòmetre recorregut.

Es tracta d'un mètode de pagament que ja hi ha implantat en altres països, com Portugal, on es fa un cobrament en funció dels quilòmetres recorreguts pel vehicle. Igual que allà, s'estima que a Espanya el cost seria d'un cèntim per quilòmetre.

Dos camions circulen per una autopista
Unidas Podemos demana que s'eximeixin del pagament els transportistes i les persones amb rendes baixes i mitjanes | Pixabay

Mitjançant aquest sistema, s'instal·laran càmeres al llarg de les autovies per a vigilar els recorreguts dels vehicles. Cada conductor ha de donar d'alta el seu vehicle al sistema i associar-hi un mètode de pagament.

D'aquesta manera, es descarta el pagament a través de tarifes mensuals o anuals, com sí que s'ha fet a Suïssa i a Alemanya.

En aquests països, es cobra una espècie de tarifa plana a tots els conductors mitjançant un sistema molt similar al que s'empra en els peatges de les autopistes espanyoles. Un mètode que de cap manera es pretén implantar a les autovies.