Pla d'un noi fumant una cigarreta

Temps difícils per als fumadors: tabac més car i llocs nous sense cigarretes

Associacions antitabac demanen al Govern espais sense fum aprofitant la bona acollida de les restriccions per la pandèmia

Els fumadors espanyols viuen temps difícils a l'hora de tenir llibertat per fumar on vulguin. Però, el cas és que no els està resultant gens fàcil fumar-se un cigarret de forma plàcida perquè, en els últims dies, des del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme i l'associació 'Nofumadores.org', van exigir-li una mesura clara al Govern.

I és que des de l'esmentat comitè demanen que hi hagi espais sense fum, i també exigeixen que es prohibeixi fumar a les terrasses de tots els locals hostalers del nostre país.

Andrés Zamorano Tapia, president del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, explica per al diari 'Público' el que està batallant per ser escoltat pel Govern. El seu objectiu no és altre que l'Executiu prohibeixi fumar en espais públics concorreguts i no desistirà fins a aconseguir-ho.

El Govern apujarà el preu del tabac en 2022

L'objectiu del Govern és guanyar fins a un 5,5% més pels impostos especials que afecten al tabac. Amb tot, podran obtenir uns ingressos de 6.880 milions d'euros. Així que l'Executiu té la idea d'apujar el preu del tabac en 2022, una mala notícia per als fumadors.

I és que ja es va imposar la prohibició de fumar a les terrasses d'Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Comunitat Valenciana i La Rioja, a causa de la pandèmia. Per això, considera que és el moment ideal perquè s'estengui a la resta de regions.

«Des de fa temps, és una de les nostres peticions al Govern, encara que amb la pandèmia s'ha posat en primera línia», exposa Zamorano. Així, creu que és un gran moment per aprofitar «aquesta embranzida» en benefici dels espais sense fums a favor de la salut de la gent.

En l'onzè Congrés de Prevenció i Control del Tabaquisme del CNPT va comptar amb la complicitat del Ministeri de Sanitat, ja que veuen amb bons ulls el «camí important» que s'ha iniciat a causa del coronavirus.

D'altra banda, Pilar Campos, sotsdirectora general de Promoció de la Salut i Vigilància en Salut Pública, està més que satisfeta. La raó és la «bona acceptació a la ciutadania» que han tingut les mesures restrictives. Alhora, cal recordar que fa uns mesos tot apuntava a un clar enduriment de la llei antitabac, com va prometre en el seu dia Salvador Illa.

Paquet de tabac obert al costat d'un encenedor
Marquen la data a la fi de les cigarretes: «Desapareixeran»| Unsplash

«Les terrasses amb fum són un delicte continuat contra la salut. I són el producte d'un frau de llei gravíssim que no ha estat perseguit per les autoritats». Així s'explica en públic Raquel Fernández Megina, presidenta de l'associació 'Nofumadores.org'.

«Mai he sentit que s'hagin arruïnat en les regions on no està permès fumar»

Megina té clar que la prohibició de fumar no suposarà un perjudici econòmic per als locals d'hostaleria. «No va passar en 2010, malgrat els auguris negatius de la patronal hostalera. El cas és que predeien un ingent tancament de negocis i una pèrdua d'empleats, i no passarà ara», ha dit.

Fernández explica també que en les comunitats on es va prohibir fumar l'ocupació ha estat «igual o més gran» que abans de la restricció. «La gran majoria dels clients l'interioritzen ràpidament. S'acostumen a allunyar-se de les taules per fumar sense cap mena de problema», sosté la presidenta de 'Nofumadores.org'.

D'aquesta manera, retreu les «idees zombi difoses per la patronal i la indústria tabaquera». I és que per a ella, aquestes idees «s'han demostrat falses una vegada rere l'altra».

Finalment, Zamorano també està en desacord que el sector hostaler es vegi malparat: «Mai he sentit que s'hagin arruïnat a les set regions on no està permès fumar».

«És, a més de fals, el mateix debat que es va produir quan es va prohibir fumar dins dels establiments, cosa que avui agraeixen fins i tot els mateixos fumadors», diu el president del CNPT.

«Si el 80% de la gent no és fumadora, a l'hostaler potser li és més rendible que no es fumi», conclou la seva exposició Zamorano.