Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mans agafant un ventall de bitllets d'euro

La data al març per començar a demanar les ajudes pels estudis de fins a 4.300 euros

El Ministeri d'Educació i Formació Professional augmenta les beques i ofereix ajuts nous

Aquest 2023, el Govern ha aprovat un pressupost de 2.520 milions per a beques d'estudi, un 18% més que l'any passat. Les grans novetats són l'increment de les beques de residència i l'ajuda de 400 euros per a estudiants amb necessitats especials. També canvien els terminis per sol·licitar-les.

Fins ara el termini per sol·licitar les beques d'estudi a Espanya anava des del juny fins a l'agost. Ara, per avançar els terminis i que els beneficiaris puguin rebre els ajuts abans, el Govern presenta un nou calendari. El motiu, la urgència de la crisi econòmica que castiga el país.

Taules i cadires d'una classe de secundària
El Govern posa en marxa les beques MEC 2023-2024 | iStockPhoto (Smolaw11)

El proper 30 de març s'obre el termini per sol·licitar les beques del Ministeri d'Educació i Formació Professional (MEFP) per al curs 2023-2024. Els beneficiaris potencials podran demanar les beques fins al 16 de maig. Entre l'agost i el setembre sabran si la seva sol·licitud ha estat acceptada o rebutjada.

Amb aquest nou calendari, els beneficiaris podran començar a cobrar les beques el darrer trimestre del 2023 o principis del 2024. Aquest any augmenten les quantitats i un estudiant pot arribar a rebre 4.300 euros per estudiar. Això és tot el que cal saber sobre les beques MEC 2023-2024.

Beques 2023-2024: quant ascendeixen

Amb la intenció de donar suport als estudiants d'entorns rurals, el Govern augmenta les beques de residència de 1.600 a 2.500 euros. El Ministeri calcula que beneficiarà 125.000 alumnes de tot Espanya. La quantia mitjana serà de 1.730 euros per a estudiants no universitaris i 3.130 euros per a universitaris.

Una altra de les novetats és el complement de 400 euros que rebran els estudiants no universitaris amb necessitats especials. Han de tenir reconeguda una capacitat del 33% o més, un trastorn greu de conducta, comunicació o llenguatge o un espectre autista. Beneficiarà 240.000 alumnes.

Qui pot demanar les beques

Els sol·licitants de les beques del Ministeri d'Educació han d'estar matriculats en algun dels estudis següents.

  • - Batxillerat
  • - Cicle formatiu de grau bàsic
  • - Cicle formatiu de grau mitjà i superior
  • - Curs de preparació i accés a cicles formatius
  • - Ensenyament artístic professional i superior
  • - Escola Oficial d'Idiomes
  • - Ensenyament esportiu
  • - Estudis religiosos superiors
  • - Curs de preparació i accés a la universitat per a majors de 25 anys
  • - Ensenyaments universitaris per a títols de grau i de màster
  • - Crèdits complementaris d'accés o obtenció del Màster i del Grau

Terminis i com sol·licitar-les

El termini per sol·licitar les beques d'estudi del Ministeri se'n va des del 30 de març fins al 16 de maig. Els expedients es resoldran abans de setembre de 2023. Aquells la sol·licitud dels quals hagi estat acceptada podrà començar a rebre la beca a partir de l'últim trimestre d'aquest mateix any.

Per sol·licitar la beca MEC podeu fer-ho des de la Seu Electrònica del Ministeri d'Educació. Cal identificar-se i emplenar un formulari electrònic que estarà disponible la data d'obertura del termini. L'administració comprovarà aleshores que el sol·licitant compleix els requisits.

Requisits per demanar la beca

Per sol·licitar la beca MEC cal ser espanyol o tenir la nacionalitat d'un Estat de la Unió Europea. El sol·licitant no pot tenir estudis superiors al nivell pel qual demana la beca. El valor patrimonial familiar no pot superar els 42.900 euros i els ingressos han de ser inferiors als 155.500 euros.

Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.
Els beneficiaris començaran a cobrar-la a finals d'any | Canva

Els estudiants universitaris de primer curs han de matricular-se de 60 crèdits (amb alguna excepció de 30 crèdits). Han de tenir una nota mínima de cinc punts a la prova o ensenyament que ha donat accés a la universitat. Aquest requisit és fonamental per accedir a les ajudes.

Els estudiants de cursos successius han de tenir matriculats com a mínim el mateix nombre de crèdits que el curs anterior. A enginyeries i arquitectura s'exigeix un 65% de crèdits. El percentatge varia del 80% en ciències de la salut al 90% en ciències socials i jurídiques, arts i humanitats.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!