Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Parc del Poblenou, ple de gent menjant i bebent

La data exacta per a la tornada a la veritable normalitat

Una investigadora preveu quan podrem començar a tenir una vida una mica normal
Imatge del Parc del Poblenou, ple de gent menjant i bebent
Una investigadora preveu quan podrem començar a tenir una vida una mica normal | Twitter (@btvnoticies)

L'optimisme és cada vegada major davant la pandèmia del coronavirus. Com més s'acosta l'aprovació oficial de la vacuna a la Unió Europea, més creix la il·lusió dels ciutadans per tornar a la veritable normalitat. Però cal tenir en compte que, com bé recorda l'OMS constantment perquè cap estat abaixi la guàrdia, la pandèmia continua viva i la lluita per a derrotar-la no està ni molt menys acabant.

L'optimisme generalitzat comporta una certa impaciència per tornar a la normalitat real, més enllà de la normalitat relativa que vivim entre confinaments perimetrals i passejos amb mascareta. I són molts els experts que s'avancen a predir quan podrem gaudir d'aquesta desitjada normalitat definitiva.

Aquesta vegada ha estat Ester Villalonga Olives, investigadora i professora a la Facultat de Farmàcia de Maryland, als Estats Units, qui ha fet una estimació sobre aquest tema. Vilallonga creu que «fins a la tardor de 2021 no podrem començar a tenir una vida una mica normal». «Encara que accelerem el procés de la vacuna, requerirà molt temps aconseguir una immunitat al voltant del 70% de la població. Als Estats Units, les enquestes diuen que el 45% té dubtes sobre la vacunació. I, de fet, aquest país ja ha destinat 50 milions de dòlars per a la campanya d'educació perquè la gent ho faci», ha explicat al 'Diario de Ibiza'.

Així doncs, segons la investigadora, la normalitat podria retardar-se per la falta de confiança de la població en la vacuna contra el coronavirus. La inseguretat que aquesta vacuna suscita en part de la societat és un fet que demostren enquestes de tot el món, i les autoritats estan disposades a canviar-lo. Aquest mateix dilluns, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) anunciava que no creia convenient obligar a ningú a vacunar-se. Són per tant més partidaris de convèncer, com les autoritats sanitàries espanyoles, segons les quals imposar per norma la vacuna seria fins i tot contraproduent.

La investigadora no dubtarà a posar-se la vacuna quan pugui

«Els resultats hauran de publicar-se en revistes científiques i guanyar-se la confiança de la població una vegada tot sigui públic», opina Ester Villalonga en aquest sentit, afegint que no dubtarà a posar-se la vacuna quan sigui possible. Així doncs, la investigadora confia plenament en la vacuna com ho fan les autoritats i una part de la ciutadania: «No crec que hi hagi cap agència del medicament que aprovi una cosa que no vegi clara». «Una vacuna sense vacunació no solucionaria res», recorda.

En aquest sentit, la investigadora, que treballa en la universitat on s'està provant la vacuna de Moderna, només veu un problema: «Veure fins quan duren els seus efectes, que poden variar en funció de la vacuna, ja que han utilitzat metodologies diferents i algunes molt avançades». «A mi em van convidar a liderar un assaig clínic amb un grup de voluntaris per a analitzar els efectes en minories, població negra i hispana, que vaig haver de declinar per falta de temps, ja que era un treball de dos anys que no vaig poder combinar», explicava Ester al mitjà citat.

En tot cas, la professora apunta que «les dades són bones». Així i tot, creu que la vacunació a Espanya es retardarà més del que ha anunciat Salvador Illa, ministre de Sanitat, segons el qual al gener ja es realitzarien les primeres vacunacions. «Dependrà del subministrament, una vegada l'Agència Europea del Medicament (EMA) l'hagi aprovat. Jo parlaria més del primer trimestre de l'any per a començar a vacunar als primers grups, i del primer semestre per a una vacunació en massa», apunta la investigadora.

Segons es desprèn de l'entrevista d'Ester Villalonga, a la tardor podríem «veure la llum». Però caldrà esperar amb paciència i amb molta precaució, respectant sempre les mesures de seguretat per a no fer passos enrere en la lluita contra el virus, especialment en aquestes festes nadalenques que ja estan ben a prop i preocupen els experts.