Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diverses mascaretes esteses

Ja hi ha data: els experts saben quan deixarem de portar mascaretes

Juan José Badiola ho ha explicat en una entrevista a La Sexta

Diverses mascaretes esteses
Les mascaretes han estat un dels materials dels quals se n'han elaborat més unitats | Pixabay

El prestigiós epidemiòleg espanyol Juan José Badiola ha estat entrevistat aquest diumenge a La Sexta, al programa 'Liarla Pardo', per parlar dels últims avenços de la vacuna Pfizer. Badiola ha resolt alguns dels dubtes que més preocupen als ciutadans, com per exemple, fins quan haurem de dur la mascareta.

 

Amb l'anunci de la vacuna Pfizer, sembla que comencem a veure la fi de la pandèmia de la covid-19, tot i que encara queda molta feina per fer. Pel que se sap fins ara, i segons les interpretacions dels polítics i els experts en la matèria, Espanya podria comença a vacunar a la seva població més vulnerable a finals d'aquest any, en els escenaris més optimistes, a principis del vinent.

 

Ara bé, les vacunes arribaran amb comptagotes, per la qual cosa no es podrà vacunar tota la població a l'hora. Així doncs, tenim per davant un procés llarg fins que s'aconsegueixi la immunitat de grup, la qual ens permetrà tornar a fer vida normal amb seguretat.

Les mascaretes, fins quan?

Des de Pfizer, han assenyalat en una nota pública que la seva vacuna és un 90% efectiva, una dada esperançadora, ja que és un percentatge al qual no arriben altres vacunes, com la de la grip. Ara bé, aquest nou escenari que s'obre davant nostre, genera noves inquietuds entre la població, que es pregunta fins quan haurem de portar la mascareta.

 

L'epidemiòleg Juan José Badiola ha volgut respondre a aquesta pregunta al programa 'Liarla Pardo', i tot i que aquest no ha volgut donar una data exacta, sí que ha donat algunes claus per saber més o menys fins quan la utilitzarem. «Si les vacunes realment protegeixen, que és el que s'espera que passi, és molt possible que calgui seguir utilitzant-la en algunes circumstàncies, però no de forma generalitzada com ara»,ha contestat el científic.

Així doncs, si es compleixen les expectatives positives dels científics respecte a l'eficàcia de la vacuna, podríem deixar d'utilitzar la mascareta de forma generalitzada a l'aire lliure, segurament, i potser mantenir-la en espais tancats massificats, on el contagi és més probable.

L'estratègia de vacunació, en marxa

Fa dos mesos que el govern disposa d'un equip encarregat de dissenyar l'estratègia de la campanya de vacunació de coronavirus. L'executiu ha assenyalat que tindrà feta aquesta estratègia el pròxim 23 de novembre. 

 

Això resoldria una de les qüestions que més inquieta a tothom: qui es posarà primer la vacuna? Segons ha transcendit, el govern prioritzarà primer a la gent gran que estan en residències, seguit del personal sanitari i treballadors de geriàtrics, i després, gent gran que visqui en domicilis particulars i que tinguin malalties cròniques preexistents.

 

Després, i a mesura que es vagi disposant de més dosis, l'executiu es planteja prioritzar les vacunes a treballadors que per la naturalesa del seu treball no puguin teletreballar, per protegir així a les persones que s'han de desplaçar cada dia als seus llocs de treball i estan, per tant, més exposades al virus. Aquests professionals podrien ser els cambrers i els repartidors, per exemple.

 

Tota aquesta informació s'ha filtrat de les fonts que han tingut accés a les reunions que s'estan duent a terme per definir l'estratègia, que de moment segueix sent secreta.