La data marcada en vermell per Sanitat abans de Nadal: «Podem tenir molts problemes»

Fernando Simón posa el focus en el pont de la Constitució a primers de desembre

L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere
Fernando Simón posa el focus en el pont de la Constitució a primers de desembre | Europa Press

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, va comparèixer aquest dijous en roda de premsa per analitzar la situació de la pandèmia a Espanya. Entre les informacions que va donar, va deixar diversos titulars com en ell és habitual.

L'expert ha donat la veu d'alarma, advertint que la situació actual d'Espanya és «molt preocupant» i apunta que el pont de la Constitució de principis de desembre: «Ens pot generar tants problemes com Nadal». L'epidemiòleg ha fet públic que «13 o 14 comunitats es troben ja en situació d'estabilització o descens de casos» de la Covid-19, si bé ha recordat que la situació «segueix sent complicada» en tota l'Espanya peninsular.

La situació és «molt preocupant» tot i la bona evolució

Després d'assegurar que «de les 19 autonomies, 13 o 14 estan en situació d'estabilització o descens», apunta que en «algunes encara és molt prematur per valorar-lo com un descens clar, però les dades indiquen aquesta direcció». Simón ha volgut deixar molt clar, com en dies anteriors, que Espanya està encara en «una situació molt preocupant. Són xifres molt per sobre dels objectius de llindars de risc alt. Estem en una situació dolenta. El nombre de casos continua sent molt alt», ha insistit.

En relació amb l'evolució de les xifres de contagis en els últims dies, també ha assenyalat que tot i aquesta situació «fins i tot descendent en algunes CCAA, en altres encara hi ha un increment en els casos detectats diaris. Totes elles, excepte Canàries i marginalment Balears, estan en una situació que segueix sent complicada. Hem de seguir mantenint la tensió i les mesures de control en tot el territori», ha confessat.

«Crec que són xifres que si les comparem amb març i abril, són molt millors»

Fernando Simón ha valorat que hi hagi «xifres molt importants» sobre els tests realitzats, al voltant de 2.500 proves per cada 100.000 habitants a la setmana a Espanya. «Som a la part superior quant a capacitat diagnòstica comparats amb els països del nostre entorn», ha afirmat.

Durant la seva compareixença a la Moncloa també ha assenyalat que en els últims set dies s'han registrat fins a 2.200 sanitaris infectats. «Crec que són xifres que si les comparem amb març i abril, són molt millors. La incidència, a més, no és més gran que entre la població general», ha sentenciat.

Simón alerta de l'«impacte» que patirà el sistema sanitari

Tampoc no s'ha amagat i ha confessat que, a causa de les elevades xifres de contagis, encara patirem un gran «impacte» en el sistema sanitari espanyol, el qual assegura que es notarà tant en ocupació de llits convencionals com d'UCI «almenys uns dies més», sobretot en els llocs on estan baixant els contagis.

Simón ha explicat que moltes comunitats autònomes han fet ja una baixada de l'activitat programada fora de la Covid-19. Preguntat per la greu situació a Burgos, l'epidemiòleg ha admès que «està en una situació complicada», encara que ha puntualitzat que «també és cert que Castella i Lleó amb les mesures que ha aplicat està aconseguint estabilitzar fins a cert punt l'estabilització en la seva comunitat autònoma».


Comentaris

envia el comentari