Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge d'una parella subjectant unes claus i una casa de joguina sobre un contracte hipotecari

La data límit per demanar l'aval del govern espanyol per a l'entrada de la hipoteca

És un termini relativament ampli que permet als joves pensar-s'ho abans de fer el pas

Adquirir un habitatge a Espanya s'ha convertit en un desafiament significatiu per a la generació més jove del país durant les últimes dècades. I és que el cost de l'habitatge ha experimentat un augment constant, especialment a les principals ciutats, com ara Madrid i Barcelona.

L'altíssima demanda i moderada/baixa oferta condiciona aquesta situació de preus alts. A més a més, s'ha agreujat encara més a causa de factors com ara la inestabilitat laboral. O també els salaris relativament baixos i les altes taxes de desocupació que han afectat aquesta generació.

Així que, per facilitar l'adquisició d'habitatges per part dels joves, el govern espanyol està disposat a avalar-ne un bon percentatge. Tot i això, convé sol·licitar aquest aval ICO abans que finalitzi el termini, per la qual cosa cal estar atents.

La data límit està marcada per a finals de 2025

El 31 de desembre del 2025 serà el darrer dia en què es podran sol·licitar aquests avals. Es tracta d'un termini llarg que permetrà als joves, sens dubte, més flexibilitat per beneficiar-se d'aquesta ajuda estatal.

Tant per a les persones joves que pretenen independitzar-se ja o per a les parelles o individus que volen fer-ho a curt termini, és una molt bona notícia, ja que el percentatge del govern és suculent.

Muntatge amb una persona revisant un contracte i un cercle amb unes claus a punt de ser lliurades
S'avalarà, almenys, el 20% de la hipoteca | 89Stocker

En concret, s'avalarà almenys el 20% de la hipoteca per a l'adquisició d'un immoble. A més a més, es podrà arribar fins al 25% si la casa té una qualificació energètica mínima D. Per això, convé recordar que comunitats com Madrid, Múrcia, Galícia o Andalusia ja tenen plans d'accés a l'habitatge.

Per això, aquest aval del Govern complementa els que ja existeixen en diferents regions. Tot i que la data límit és abans del 2026, el govern no tanca la porta a prorrogar aquesta mesura durant més temps. De fet, la idea és que es pugui prorrogar durant dos anys més, cosa que suposaria un augment del temps per poder aplicar per a aquest préstec.

Quantes persones se'n podrien beneficiar?

S'estima que la mesura podria beneficiar aproximadament 50.000 individus, menors de 35 anys i famílies amb dependents sense restricció d'edat. El perfil és dels que tenen solvència financera i capacitat per adquirir un habitatge, però no tenen l'estalvi necessari per a l'entrada.

Dues persones donant-se la mà després de signar un contracte al costat de la figura d'una casa i bitllets d'euros
L'objectiu del Govern és facilitar l'adquisició d'un habitatge als joves | Getty Images

El govern considera essencial aquesta línia de suport a causa dels desafiaments que afronten els joves a l'hora d'independitzar-se. També per les dificultats que moltes famílies afronten en intentar accedir a un habitatge propi.

Així doncs, els interessats poden sol·licitar aquests avals directament a través de l'entitat financera amb què subscriguin una hipoteca. Els bancs generalment atorguen préstecs hipotecaris que cobreixen fins al 80% del cost. Però, amb l'assistència governamental, es podria aspirar a finançar el 100% del preu del nou habitatge.

Tanmateix, no caldrà comptar amb un estalvi previ important, que és l'objectiu principal d'aquest aval. A més, els nous prestataris hauran de comptar amb un 10% addicional de la suma total del préstec per cobrir despeses i impostos.

I a més dels criteris d'edat o tenir menors a càrrec, cada sol·licitant d'aquests avals haurà de tenir ingressos anuals inferiors a 37.800 euros. Això és equivalent a 4,5 vegades l'IPREM. En el cas de parelles, com és lògic, aquest límit es duplica.