Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Benzina

La data marcada en vermell per totes les gasolineres: el pròxim 5 de febrer

Els preus podrien fregar els 2,15 i 2,10 euros/litre de benzina i dièsel, i fins i tot superar-los

Ja fa mesos que omplir el dipòsit del cotxe s'ha convertit en uns dels principals problemes per als consumidors a Catalunya. La fi de la bonificació del Govern per litre de benzina, l'1 de gener del 2023, ha suposat un nou cop. I el pitjor encara ha d'arribar, en tot just uns dies.

Segons s'ha sabut en les últimes hores, Repsol i Cepsa han advertit al Govern d'una pujada imminent. Al rerefons hi ha la prohibició de portar gasoil de Rússia. La conseqüència, segons han alertat els executius d'aquestes empreses Pedro Sánchez, serà un increment dels preus.

Repsol i Cepsa han assenyalat el 5 de febrer com el dia en què es podria produir aquesta pujada generalitzada dels preus. Les benzineres ja es preparen per assolir el que podrien ser nivells històrics. I tot sense la xarxa de seguretat que suposava fins ara l'ajuda del Govern.

5 de febrer: L'advertiment de Repsol i Cepsa

El pròxim 5 de febrer es podria produir un augment del preu dels carburants a escala internacional. El motiu seria la prohibició d'importar el gasoil de Rússia. Així ho han advertit els directors executius de Repsol i Cepsa al president del Govern, Pedro Sánchez, al Fòrum de Davos.

Benzinera Repsol
Repsol es prepara per a la pujada de preus | EUROPA PRESS

La Unió Europea va aprovar fa uns mesos la prohibició de la compra de cru a Rússia com a càstig a la invasió d'Ucraïna. La prohibició es farà efectiva el pròxim 5 de febrer. Com a mesura de prevenció, els operadors internacionals han disparat la demanda de gasoil rus.

Els experts coincideixen amb la previsió de Repsol i Cepsa, i intueixen un futur incert dels preus de la benzina i el dièsel. I no és l'únic sector, ja que el president de Naturgy també ha alertat Pedro Sánchez sobre una pujada del gas. La qüestió és saber ara a quant pujarà la benzina.

Quan poden apujar els preus?

El primer que cal dir és que l'encariment no es produirà immediatament el 5 de febrer. Les reserves de cru rus permetrà resistir durant uns dies, però la previsió és que el mercat internacional s'acabi tensant. Quan això passi, podria produir-se la temuda inflació.

Ningú sap exactament de quant estem parlant, però els experts no descarten que puguem arribar als nivells del juny del 2022. La benzina i el dièsel van marcar un rècord històric amb 2,15 euros/litre, i 2,10 euros/litre respectivament. Els preus podrien superar fins i tot aquesta barrera.

Fa tot just uns dies es va viure una situació de caos a les benzineres italianes per una pujada sobtada dels preus. El preu del gasoil va arribar als 2,5 euros/litre, fins al punt que el Govern italià va haver d'intervenir-hi. Aquesta situació podria produir-se a les benzineres catalanes molt aviat.

Què farà el Govern?

El decret del Govern del 27 de desembre del 2022, de mesures contra la crisi, va suspendre la bonificació de 20 cèntims per litre de gasolina. La justificació, la relaxació dels preus, que a finals d'any havien tornat als nivells habituals. La pregunta és, què farà el Govern si tornen a apujar els preus?

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez sap el que pot passar en pocs dies amb la gasolina | ESPAÑA DIARIO TIPS

La fi de la bonificació ha suposat un augment del 25% de la despesa en carburants a la butxaca dels catalans. Diversos operadors com Repsol i Cepsa estan aplicant descomptes de 10 i 12 cèntims. Però això podria quedar curt en funció de l'eventual augment al febrer.

Omplir el dipòsit d'un cotxe de benzina sense plom 95 costa avui dia 81,55 euros (84,25 per a cotxes amb benzina sense plom 98). Omplir el tanc d'un automòbil dièsel costa avui dia 84,5 euros. Amb la pujada del febrer, omplir el dipòsit podria suposar més de 100 euros en ambdós casos.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp