Vaga de personal sanitari i personal docent

Les 3 vagues d'avui a Catalunya: avisos a les pròximes hores i tot el que has de saber

Avui s'ha viscut la primera de les dues jornades de vaga convocades per aquest dimecres i dijous

Dia de vagues a Catalunya. Avui dimecres 25 de gener, personal sanitari, personal docent i estudiants i taxistes s'han mobilitzat per reivindicar millores laborals, salarials i estructurals. Finalment, però, el sector del taxi, tot i haver-se sumat a les mobilitzacions, ha desconvocat la vaga prevista per la setmana vinent. 

D'aquesta manera, avui s'ha viscut la primera de les dues jornades de vaga convocades per aquest dimecres i dijous pel personal sanitari i el personal docent. A més, Metges de Catalunya ja ha convocat tres jornades de vaga més la setmana vinent: els dies 1, 2 i 3 de febrer.

Milers de sanitaris i docents es manifesten aquest dimecres pel centre de Barcelona per reclamar millores professionals i salarials i més recursos per als serveis públics. Són 5.300 segons la Guàrdia Urbana. Convocats per diversos sindicats, s'han concentrat a la plaça Sant Jaume i es dirigeixen cap al Parlament.

La portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat, Anna Alcalà, ha alertat que la situació és «penosa» i que treballen «sota mínims». A més, ha remarcat que han cridat a la vaga a tots els professionals i no només als metges perquè el problema és generalitzat. Des d'USTEC, Iolanda Segura, ha reclamat revertir definitivament les retallades.

Serveis mínims

Els serveis mínims fixats per la Generalitat referents al personal sanitari són:

  1. Un 25% de la plantilla dels centres d'assistència no hospitalària durant el primer dia. Durant els següents dies, els serveis mínims seran d'un 33%.
  2. Urgències i les unitats especials funcionaran amb normalitat.
  3. Un 50% en la resta de serveis.

Pel que fa a l'educació, la Generalitat ha fixat els següents serveis mínims:

  1. Una persona de l'equip directiu per a cada centre.
  2. Un docent per a cada tres aules, des d'educació infantil fins a secundària.
  3. Un 50% de la plantilla dels centres en educació especial i les escoles bressol.

Els taxistes deconvoquen la vaga

Els taxistes han desconvocat la vaga prevista per la setmana que ve, que coincidia amb el principal congrés mundial del sector audiovisual, l'Integrated Systems Europe (ISE). Així ho ha decidit l'assemblea convocada per Élite Taxi aquest migdia a la Gran Via de Barcelona.

Vaga de taxis a Barcelona.
Els taxistes desconvoquen la vaga prevista la setmana que ve. | ACN

D'aquesta manera, ha apostat per donar marge a les negociacions amb el Departament de Territori i esperarà per veure si finalment arriben a un acord. Tot i això, el sector del taxi no ha tancat la porta a fer vaga pel Mobile World Congress, a finals de febrer. 

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp