Una àvia contant diners

La data en què el Govern espanyol pagarà l'extra de Nadal als pensionistes

Molts pensionistes esperen amb expectació la seva paga extra

Els pensionistes esperen amb gran expectació la paga extra de Nadal. Aquesta suposa un gran alleujament per a molts. Sobretot pels que tenen una pensió mínima i els costa arribar a final de mes.

A causa de la situació que travessa el país, amb molta inestabilitat laboral, cada vegada són més les famílies que viuen de la gent gran. Hi ha avis que aconsegueixen tirar endavant famílies senceres només amb els seus estalvis.

Per això molts ja s'estan preguntant quan abonarà el Govern espanyol la paga extra de Nadal. Encara queda un mes i mig perquè comenci aquesta festivitat, però les compres ja es van avançant. Sobretot aquest any, en què les empreses ja han advertit de la manca de joguines i material tecnològic.

Per a moltes famílies és vital aquest ingrés extra que rep el pensionista. I no tant per gaudir de les vacances o d'una escapada a l'estranger, sinó per sufragar les despeses dels dinars, els sopars i els regals.

Primer pla de les mans d'un avi subjectant un bastó
Els pensionistes viuen moments de canvi a causa de la situació espanyola. | Pixabay
 

I les arques de l'Estat tampoc no poden presumir de prosperitat. El més probable és que l'Executiu de Pedro Sánchez es vegi obligat a tornar a recórrer a la guardiola de les pensions per abonar la paga extra als jubilats. Un fons amb cada cop menys recursos, que amenaça de buidar-se en molt poc temps.

La paga extra molt a prop

La intenció és que els pensionistes puguin rebre l'ingrés de la paga extra de Nadal entre el 24 i el 25 de novembre. Suposarà un gran desemborsament per al Govern espanyol, però és un fet que es troba a les seves previsions de despesa.

Les persones jubilades que tenen una pensió contributiva reben a l'any 14 pagues, entre les quals hi ha dues extres. Una ara a finals d'any, i una altra a l'estiu. Suposen una injecció de diners molt important per a aquest col·lectiu, que és un dels més nombrosos a Espanya.

Ens referim a totes aquelles persones que tenen 65 anys o més. I que també han cotitzat la Seguretat Social durant més de tres dècades.

Com és lògic, no tots els jubilats reben la mateixa paga mensual, ja que dependrà de la base de cotització i anys treballats. Fins i tot hi ha importants diferències entre les diferents comunitats autònomes. En qualsevol cas, l'Estat es prepara per gastar durant els propers dies gairebé 9.000 milions d'euros.

Precisament la Unió Europea va aixecar fa unes setmanes la vigilància especial a què sotmetia l'economia nacional. Això suposa, sens dubte, una gran notícia per als comptes de l'Estat.

Les pensions de les persones grans també patiran modificacions a partir del proper 1 de gener de 2022. Aquestes pujaran la mitjana de les taxes de variació internanual de l'IPC dels 12 mesos previs a desembre de l'exercici anterior.

Primer pla de la mà d'un home posant-se un bitllet de 100 euros a la butxaca
Les pensions augmentaran lleugerament. | CatalunyaDiari
 

La paga mitjana a Espanya pujarà fins a 1.037,48 euros mensuals. De les gairebé deu milions de pensions contributives del país, una mica més de sis corresponen a jubilacions.

La previsió per al proper any és que aquestes pensions augmentin de mitjana uns 23 euros al mes, com recullen alguns mitjans. Una xifra que es notarà molt més en el cas dels que tinguin una paga més baixa.

Cal recordar que els treballadors que es vulguin retirar el 2022 cal que tingui 66 anys i dos mesos. En cas que tinguin almenys 37 mesos i sis anys cotitzats, es podran jubilar amb 65, com es feia normalment.