El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret

La data prevista per Sánchez per aplicar el confinament total, segons Carlos Herrera

La situació epidemiològica a Espanya és molt preocupant amb xifres molt altes de contagis

La tercera onada del coronavirus a Espanya segueix generant xifres estratosfèriques de contagis i ingressos als hospitals. Segons el que han avançat les comunitats autònomes, s'han comptabilitzat 60.000 contagis aquest cap de setmana, 800 ingressos només el diumenge i 118 pacients han estat traslladats a l'UCI.

 

Les previsions són nefastes i tot apunta al fet que el pic d'aquesta tercera onada tindrà lloc a mitjans de febrer. Davant d'aquest escenari, el pitjor encara no ha arribat perquè dels positius que es detectin ara sortiran els nous ingressats en hospitals en una o dues setmanes (temps que tarda la infecció a empitjorar), amb la qual cosa la situació hospitalària podria anar encara més malament.

 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

 

 

La situació a les UCI, cada vegada pitjor

Actualment, hi ha comunitats amb les UCI per sobre del 50%, com és el cas de La Rioja, que té el 80% dels llits de l'UCI ocupats per malalts de coronavirus. La segona regió més afectada és la Comunitat Valenciana amb un 58,65% dels seus llits de l'UCI ocupats per pacients Covid, segueixen Melilla (52,94%), Catalunya (49,51%), Castella la Manxa (49,45%) i Balears (42,30%).

 

Mentrestant, les comunitats autònomes segueixen aplicant noves restriccions com el tancament de l'hostaleria a Galícia o la limitació de reunions a només convivents i l'avançament del toc de queda a Madrid. Malgrat això, les comunitats no poden confinar domiciliàriament perquè el govern espanyol se segueix negant a modificar l'estat d'alarma perquè puguin aplicar aquesta restricció.

 

Tot i que el discurs que manté Salvador Illa és el de què no veu necessari un confinament domiciliari i que les autonomies tenen els seus propis recursos per fer front a la pandèmia, molts acusen el ministre de Sanitat de no voler permetre aquest confinament perquè això perjudicaria de cara les properes eleccions a Catalunya.

 

 

L'estratègia electoral del PSOE

En el cas de decretar un confinament domiciliari a Catalunya, s'haurien de suspendre les eleccions catalanes programades per al 14 de febrer, un fet que perjudicaria Illa segons les enquestes perquè té moltes possibilitats de guanyar ara mateix les eleccions.

 

Segons l'enquesta de Tezanos, Salvador Illa podria guanyar els comicis del febrer, malgrat això el temps corre en contra del ministre de Sanitat i candidat a la presidència de la Generalitat perquè si s'ajornen i se celebren més tard, aquest acusaria el desgast de les restriccions de la pandèmia i perdria part de l'efecte que té ara. Illa és un dels candidats millor valorats pels electors.

 

Així ho ha afirmat el periodista Carlos Herrera, qui en el seu programa de ràdio 'Herrera Cope' ha assegurat que Sánchez seria capaç de decretar el confinament domiciliari un dia després de les eleccions catalanes, amb l'objectiu que el seu partit no surti perjudicat. «S'imaginen que la cosa es posa greu, aquest és capaç, i Sánchez decreta un confinament el 15 de febrer, un dia després de les eleccions catalanes? Doncs, escoltin, no els estranyi. A aquests els hi importa tant el 14-F que no els hi importaria repetir un 8-M», ha afirmat amb ironia, deixant entreveure un pensament que cada vegada pren més força entre polítics, periodistes i la població en general.

 

«Van estar aguantant i aguantant i permeten vols des d'Itàlia i a Itàlia i no prenent cap mena de restricció i això no i les mascaretes no i això tampoc perquè s'havia de permetre el 8-M. Són capaços de fer-ho amb el 14-F aquesta vegada», ha recordat fent referència a la mobilització femenina del passat mes de març, on molts van acusar de provocar un gran brot de coronavirus en diverses ciutats.