Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Europa aixeca la veu pels problemes amb la distribució de la vacuna d'AstraZeneca

La UE vol saber a qui s'han distribuït les vacunes

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
A partir d'ara s'exigirà a les farmacèutiques que notifiquin amb antelació l'exportació de vacunes produïdes en territori europeu | iStockPhoto (Teka77)

La Unió Europea ha retret a AstraZeneca el retard en l'entrega de vacunes previstes i eleva el to contra la companyia britànica després d'una reunió fallida aquest dilluns. «Volem saber on s'han produït les dosis i a qui s'han distribuït», ha avisat l'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, qui ha afegit que el bloc «emprendrà qualsevol acció necessària per protegir als seus ciutadans i els seus drets».

Brussel·les i els 27 continuaran les negociacions amb AstraZeneca aquesta nit per forçar una rectificació. «Les respostes no han estat satisfactòries per ara», ha dit la xipriota. Arran d'aquesta demora, la Comissió Europea exigirà a partir d'ara a les farmacèutiques que notifiquin amb antelació l'exportació de vacunes produïdes en territori europeu.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

«El nou calendari no és acceptable»

Si el regulador de la UE avala la vacuna d'AstraZeneca i Oxford, la Comissió Europea podria donar l'autorització comercial a finals d'aquesta setmana. Ara bé, a les portes d'obtenir aquest permís, AstraZeneca va comunicar fa pocs dies que retallarà considerablement les entregues previstes en el contracte de compra anticipada amb Brussel·les.

«El nou calendari no és acceptable», ha criticat Kyriakides, que per ara no ha avançat cap acció legal per incompliment de contracte. Arran d'aquesta situació, la Unió Europea ara busca més garanties que les farmacèutiques no endarreriran la distribució de vacunes al bloc per prioritzar altres països.

Així doncs, la Comissió Europea (CE) ha proposat als governs del bloc la creació d'un «mecanisme de transparència d'exportacions» de vacunes que estigui llest «tan aviat com sigui possible» per tenir una «claredat» més gran sobre les vacunes produïdes a la Unió Europea que són venudes a tercers països.

D'aquesta manera, Kyriakides ha explicat que «en un futur, totes les companyies que produeixen vacunes contra la Covid-19 a la Unió Europea haurà de notificar-ho prèviament si volen exportar vacunes a tercers països. Les entregues humanitàries no es veuran afectades».

«Hem donat suport al desenvolupament de les vacunes amb 2.700 milions d'euros, volem claredat sobre les transaccions i les exportacions de les vacunes des de la UE», ha defensat Kyriakides.

Cal recordar que la CE va tancar un acord amb AstraZeneca la Universitat d'Oxford per poder adquirir de forma anticipada almenys 300 milions de dosis quan la seva candidata a vacuna encara es trobava en fase d'assajos. En relació amb això, l'Agència Europea del Medicament (EMA) podria donar l'autorització en la reunió que hi ha prevista per aquest divendres. Si fos així, s'obriria la porta a la seva distribució i subministrament a tots els Estats membres de la Unió Europea. No obstant això, el grup anunciava el passat divendres que durant les pròximes setmanes s'entregarà un nombre inferior de dosis al pactat als socis del bloc.

Salut destinarà bona part de les vacunes a segones dosis

Davant d'aquesta inesperada notícia, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat aquest dilluns que a Catalunya s'han rebut 57.000 dosis de les 59.000 que s'esperaven. És per aquest motiu que ha anunciat que bona part de les vacunes rebudes aquesta setmana aniran destinades a vacunar segones dosis.

No obstant això, Vergés ha assenyalat que amb el canvi de treure sis i no cinc dosis es podrà arribar a 69.000. Un pas, però que assegura que no serveix per recuperar aquelles dosis que no han arribat. S'espera, però que durant aquesta setmana arribin les 8.500 dosis de la vacuna de Moderna.