Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Alba Vergés en roda de premsa amb mascareta i senyera al darrere

Salut destinarà gairebé totes les vacunes rebudes aquesta setmana a segones dosis

Finalment han arribat 57.000 de les 59.000 dosis que s'esperaven

La consellera Alba Vergés en roda de premsa amb mascareta i senyera al darrere
Alba Vergés ha explicat que gairebé totes les vacunes rebudes es destinaran a segones dosis | cedida

Catalunya ha rebut aquesta setmana 57.000 dosis de la vacuna de Pfizer, que destinarà majoritàriament a subministrar segones dosis. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que n'havien d'haver arribat 59.000 dosis i que finalment han estat 57.000, tot i que amb el canvi de treure sis i no cinc dosis, s'arribaria a 69.000. Gairebé totes es destinaran a vacunar segones dosis, tot i que si hi ha disponibilitat algunes serviran per vacunar persones que no es va vacunar el primer cop.

D'altra banda, el 4,3% de les persones dels col·lectius susceptibles ara de vacunació s'han negat a rebre el vaccí, percentatge que puja al 6% entre treballadors de residència i baixa a l'1% entre sanitaris. Un 3% dels residents ha dit no a la vacuna.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Les vacunes disponibles obliguen a centrar-se en les segones dosis

La consellera ha explicat que s'han rebut menys vacunes de les inicialment compromeses, però que obtenint-ne sis de cada vial es podrà arribar a les gairebé 70.000 dosis. Això, però sí que té afectacions en la campanya de vacunació, ja que els vaccins disponibles fan necessari centrar-se en les segones dosis. Vergés ha insistit que no es poden planificar primeres dosis, més enllà d'algunes de treballadors que no es van vacunar quan s'hi va anar en primer lloc. 

En tot cas, ha assegurat que el pas de cinc a sis dosis per vial no serveix per recuperar les dosis que no van arribar i ha garantit que reclamaran a l'Estat, perquè ho reclami a nivell europeu, la recuperació d'aquestes dosis. 

D'altra banda, ha explicat que també han d'arribar 8.500 dosis de la vacuna de Moderna durant la setmana, tot i que no tenen confirmació de quin dia serà. Pel que fa a la d'Oxford i AstraZeneca ha apuntat que no tenen cap informació més enllà de saber que el 29 de gener ha de passar l'avaluació de l'Agència Europea del Medicament.

Pfizer endarrereix l'entrega de les vacunes

Fa poc més d'una setmana Pfizer anunciava que no podria complir amb els terminis d'entrega de les vacunes a la Unió Europea i que per tant l'arribada d'aquestes noves dosis s'endarreriria entre tres i quatre setmanes. Una situació que agafava per sorpresa als governs europeus que no tardaven a manifestar el seu malestar respecte a l'incompliment de Pfizer.

La companyia nord-americana explicava que aquest endarreriment es deu a unes modificacions a la planta on es fabriquen els vials. Des de Pfizer es van justificar dient que ja estaven treballant per tal d'aconseguir que aquestes «fluctuacions» tinguin «el mínim impacte». No obstant això, la indignació dels governs europeus és evident, ja que aquest canvi sobtat es produeix enmig d'un procés de vacunació vital i tot just quan la tercera onada de la pandèmia està en un punt força àlgid.

Aquest, però no és l'única incidència que ha patit Pfizer, ja que al desembre la companyia va anunciar l'endarreriment del lliurament d'un nou lot de vacunes a Espanya les quals van arribar el dimarts, 29 de desembre, i no el dilluns com estava previst. Pfizer va explicar que es tractava d'una «incidència logística» a la fàbrica de Puurs, a Bèlgica.