Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna

Pfizer endarrereix entre tres i quatre setmanes l'entrega de vacunes a la Unió Europea

La companyia ha informat que li resulta impossible complir amb l'enviament de vials per unes obres a la planta de Bèlgica

Les dades sanitàries segueixen molt lluny dels nivells desitjats, tant a Catalunya com a Espanya. Ara mateix, totes les esperances estan dipositades en l'efecte de les mesures aprovades per les autoritats per frenar l'expansió de la Covid-19, i sobretot en els primers efectes de la vacunació. Precisament sobre aquesta última hi ha molta preocupació, i és que Pfizer acaba d'informar que l'entrega de més dosis a la Unió Europea s'endarrereix entre tres i quatre setmanes. 

Pfizer no podrà complir amb l'entrega de vacunes a la UE

El problema té a veure amb unes obres a la planta on es fabriquen els vials, situada a Bèlgica. «La Comissió Europea, i a través d'ella, els estats membres de la Unió Europea, van ser informats fa poc que Pfizer no podrà entregar les dosis promeses per a les pròximes tres o quatre setmanes, a causa d'unes modificacions a la planta de[la localitat de]Puurs», ha explicat el ministeri de Sanitat d'Alemanya. 

Una situació que ha indignat diversos governs europeus, i que Noruega ja havia avançat poc abans. Entre els executius emprenyats trobem Suècia, Dinamarca i Finlàndia, que han titllat la situació de «lamentable». Tot això enmig d'un procés de vacunació vital, que consideren que podria perdre «credibilitat» a ulls de la població. 

La companyia nord-americana s'ha defensat, assenyalant que ja s'està treballant perquè aquestes «fluctuacions» tinguin «el mínim impacte». En aquest sentit, les obres ajudaran a fer possible «un augment significatiu en les dosis disponibles per als pacients a finals de febrer i al març».

El gran objectiu de Pfizer, que va ser la primera a aconseguir llum verda de les autoritats europees per a distribuir la vacuna, és arribar a 2.000 milions de dosis aquest 2021. Amb tot, cal recordar que també hi va haver problemes amb el repartiment de les vacunes els primers dies de la seva arribada a Espanya, quan Pfizer va informar que, per problemes logístics, s'havia d'endarrerir un dia l'arribada dels camions amb els vaccins. 

Catalunya vacuna gairebé 16.000 persones en un dia

Amb tot, la vacunació segueix a Catalunya, amb xifres cada cop més altes. Segons informacions del departament de Salut d'aquest divendres al matí, els equips de vacunació han administrat un total de 15.876 dosis de Pfizer, gairebé el doble que a la primera setmana de vaccinació. En total, han rebut la primera dosi 120.956 persones a tot el territori català. 

La major part s'han inoculat a la demarcació de Barcelona, la més poblada, on han rebut una dosi 88.959 persones. A continuació trobem Tarragona, amb 11.062 dosis administrades, Lleida, amb 11.004 persones vaccinades i Girona, amb tan sols 9.818 persones vacunades. Tot això dies abans que comenci l'administració de la segona dosi, als llocs que ja van rebre la primera, com és el cas de la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, on es va administrar la primera vacuna de tot Catalunya.