Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mútua Terrassa i el dia a dia d'un hospital bolcat contra la Covid-19

La Universitat d'Oxford posa data a la primera vacuna contra el coronavirus

La vacuna s'ha començat a testar en humans per comprovar que compleix els dos requisits: eficàcia i seguretat

Un sanitari prepara la dosi d'una vacuna
La Universitat d'Oxford posa data a la primera vacuna contra el coronavirus | cedida

Des de l'inici de la pandèmia, trobar una vacuna s'ha convertit en la prioritat dels científics en la lluita contra el coronavirus. Durant les últimes setmanes s'han multiplicat els assajos en diferents parts de món, i per fi s'ha trobat un projecte sòlid que és capaç de posar una data en la qual es podria tenir la vacuna a punt per combatre la malaltia.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Es tracta de la vacuna desenvolupada a l'Institut Jenner de la Universitat d'Oxford, on l'equip d'investigadors acaba d'anunciar que ara es començarà a testar en persones i al setembre podrien estar llestos milions de dosis.

La base sobre la qual treballen aquests experts és una vacuna que ja havia funcionat abans amb la MERS, una altra malaltia respiratòria causada per un coronavirus, i que ara ha permès accelerar el procés de desenvolupament del tractament, que podria estar llest abans de la tardor i, per tant, molt abans del que molts pronosticaven.

La vacuna en macacos ha donat resultats molt positius

Ja s'han provat dosis d'aquesta vacuna en macacos, una mena de mico que és la més semblant a l'ésser humà, amb una coincidència genètica del 97,5%, i ara el següent pas és demostrar que és segura i eficaç en els éssers humans. Al mes de maig es preveu l'assaig d'aquesta vacuna amb 6.000 persones voluntàries sanes.

De fet, l'experimentació de la vacuna en humans ja ha començat: la BBC va transmetre el passat 23 d'abril la primera injecció a la italiana Elisa Granato, una investigadora de zoologia i microbiologia que és la segona voluntària de la primera fase d'assaig.

Aquesta graduada en Ciències Biològiques afirma tenir plena confiança en la vacuna, que «només conté una petita part del coronavirus en un virus diferent i no nociu», la qual cosa impedeix la seva propagació però provoca una reacció del sistema immunitari per reconèixer el virus. 

Fins ara, els assajos amb macacos rhesus han estat un èxit rotund. Sis exemplars d'aquesta classe de micos van ser contagiats amb altes dosis víriques de SARS-CoV-2 i al cap de 28 dies els sis protagonistes de l'assaig estaven completament sans. Tot i que no és una garantia segura, aquest fet va obrir l'esperança als investigadors.

Des de llavors, el projecte d'aquest institut britànic s'ha convertit en el més creïble i ha cridat l'atenció a tot el món, aconseguint així una important línia de finançament a través d'inversors internacionals i diversos governs interessats a accelerar el ritme de desenvolupament de la vacuna i la seva producció industrial al més aviat possible.

Un dels que avala aquest projecte és el magnat Bill Gates, que la setmana passada va posar tota la seva confiança en els assajos i va dir estar disposat a assumir tots els costos de la seva producció. A més d'ajudar en la investigació, la Fundació Bill i Melinda Gates volen contribuir a produir la vacuna a gran escala una vegada que es llanci al mercat, perquè pugui arribar al màxim de persones possible a tot el món.