Una enfermera extrae la vacuna contra el coronavirus de Pfizer en una jeringa el lunes 14 de diciembre de 2020 en el Integris Baptist Medical Center en la ciudad de Oklahoma

La data en què podrien rebre la tercera dosi els primers espanyols

La ministra de Sanitat va confirmar contractes milionaris, però la secretària d'Estat de Sanitat va fer un fre sobtat als rumors | De moment no hi ha evidències científiques de l'eficàcia de la dosi, però s'estudia donar-hi llum verda

Els rumors sobre la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 estan agafant espai entre les converses quotidianes. El dubte ronda, més encara quan després que Carolina Darias anunciés que caldria una tercera punxada, la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, va fer un pas enrere. «La tònica en la majoria dels països del nostre entorn és esperar per reunir una major evidència científica», explicava la secretària. 

Les últimes declaracions de Calzón han generat confusió, més encara quan la ministra Darias havia confirmat contractes milionaris del Govern a Pfizer i Moderna per subministrar les terceres dosis. Tot i això, els experts són escèptics, ja que no hi ha evidència científica que confirmi aquesta necessitat, ja que, a més, les noves variants que poden sorgir amenacen l'eficàcia de les actuals fórmules, per la qual cosa caldria reforçar-les. 

Pfizer i Moderna ja preparen la tercera dosi encara que no se n'hagi evidenciat l'eficàcia

No obstant això, Pfizer i Moderna ja estan preparant noves remeses destinades a certs grups de població més vulnerables. En paral·lel, de moment no hi ha res decidit, però ja es debat en quin moment s'inocularà la tercera dosi a la població. La intenció és reforçar les dues anteriors amb una més de record per minimitzar al màxim l'impacte de noves mutacions de virus.

En concret, l'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA) dels Estats Units i l'Agència Europea del Medicament estan estudiant donar llum verda a la tercera pauta. De moment no hi ha estudis que garanteixin el seu resultat, però les farmacèutiques ja treballen en provisions per a la tercera dosi i esperen publicar dades definitives. La investigació continua i pot estar a prop d'arribar el moment idoni perquè la vacuna sigui administrada.

Les dues principals farmacèutiques, Pfizer i Moderna, ja tindrien una idea de quan s'hauria inocular la tercera dosi de les seves respectives fórmules. En recomanen l'administració a qui ja tingui les dues dosis posades sis mesos abans. De fet, el CEO d'Moderna s'aventura i estableix el mes de setembre com la data per començar amb les terceres dosis de la seva fórmula. L'objectiu seria començar la vacunació abans de la tardor per a millorar la situació epidemiològica a l'hivern.

Poca pressa a l'Estat espanyol: calen resultats que avalin l'utilitat de la dosi

Sanitat podria seguir l'exemple dels països que ja han començat amb aquesta tercera campanya de vacunació. França, Luxemburg o el territori d'Israel ja han començat a inocular la tercera dosi de Pfizer a la població més vulnerable. Però els experts consideren que és aviat per donar per fet una dosi de reforç i apel·len a la necessitat de resultats reals que l'avalin. Als Estats Units, es considera que aquells que han estat completament vacunats no necessiten una vacuna de reforç en aquest moment. A Espanya, ha estat Margarida de la Vall la més escèptica al respecte.

«Amb la segona dosi hauria de ser suficient», opinava la viròloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). A més, assegurava que les fórmules que no compleixin amb una eficàcia alta haurien de ser descartades «per seguir amb les més segures». «N'arribaran altres millors com ha passat en altres campanyes de vacunació», opinava.