La periodista Pilar Rahola, recentment acomiadada de 'La Vanguardia', sol reunir cada estiu alguns dels elements més reconeguts i propers ideològicament de la classe política catalana. El tiberi dels suposats representants del país. Una d'aquestes trobades de l'elit més cèlebre va ser el 2016, quan en una mateixa taula es trobaren l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero o la presentadora de TV3, Helena García Melero.
Aquest estiu, sense Trapero ni Melero, Rahola ha tornat a celebrar una trobada de polítics i d'altres que s'han oblidat de què és. Hi eren Carles Puigdemont, Marcela Topor —la seva esposa— i l'eurodiputat exiliat Toni Comín, tots dos amb l'entrada prohibida a Catalunya, ja que encara els persegueix una ordre de detenció i entrega a l'Estat espanyol. Per això, tot apunta que la trobada, que ha culminat amb una paella, tal com ha fet veure a través de les xarxes Rahola, s'ha hagut de celebrar a la Catalunya Nord, i no a Cadaqués.
L'elenc polític s'ha traslladat a França per reunir-se amb els exiliats
A l'Empordà és on tradicionalment Rahola porta els seus amics i convidats. Però, de fet, hi ha estat abans de trobar-se amb aquells que no poden trepitjar la Península: ella mateixa ha publicat un vídeo a Instagram on apareixen l'exdiputat de la CUP Albano Dante Fachín i Jon Iñarritu, diputat per EH Bildu al Congrés dels Diputats, eixugant-se després de banyar-se en una piscina. Precisament, tant Fachín com la mateixa Rahola han deixat caure el missatge que han hagut de sortir del Regne espanyol per veure's amb l'expresident Puigdemont.
Sigui com sigui, del dinar se n'ha sabut gràcies a què alguns dels presents n'han publicat una fotografia a les xarxes. Hi apareixen —tot fa pensar que amb el Canigó de fons— més de deu persones, sense complir amb la necessitat de mantenir les distàncies i, encara menys, de dur mascareta. Hi eren alguns polítics amb càrrecs públics i vigents que haurien de ser exemplars. El primer d'ells, el flamant vicepresident del Govern, Jordi Puigneró. A més, hi havia els diputats de Junts per Catalunya Joan Canadell i Lluís Puig i el senador Jami Matamala.
Crítiques per l'incompliment de les mesures a la trobada
Amb tot, les fotografies publicades a les xarxes han rebut algunes respostes crítiques, que retreien als participants de la trobada l'incompliment de les mesures. Encara que a Albano Dante Fachín alguns també li han retret el fet d'haver-se lligat a l''establishment' i a aquells que van fer un 'coitus interruptus' de vuit segons. Però en tot cas, allò que s'ha retret ha estat la frivolitat de saltar-se les mesures.
Si bé és cert que al departament francès dels Pirineus Orientals no hi ha un límit de persones reunides, sí que s'ha de dur mascareta a l'exterior. Però el fet és que els càrrecs públics han de donar exemple, sigui a uns quilòmetres de la frontera o dins els marges del territori, ja que la Covid es transmet es puguin unir o no més de deu persones.
Un dels usuaris que ha fet una crítica més concisa ha estat el politòleg Guillem Pursals. Ha enumerat les mesures obligatòries que caldria haver seguit: les reunions limitades a deu persones en cas de no ser del mateix grup bombolla, la distància interpersonal i l'ús de mascareta. Citant a Confuci, Pursals ha escrit que «l'exemplaritat del governant és fonamental perquè sigui percebut com a tal, i sigui obeït».