Una persona amb l'esquena amb granellada i gratant-se

Després de la pandèmia del coronavirus, arriba l'epidèmia de la sarna

Els casos de sarna s'han multiplicat per 10 des de l'inici de la pandèmia

Els casos de sarna han augmentat per culpa de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta ha generat diverses seqüeles per prestar menys atenció a altres malalties no tan greus com el coronavirus. Un metge català ha alertat l'augment de casos de sarna, «una epidèmia dins de la pandèmia», que s'han multiplicat per deu a Catalunya des que es va iniciar la pandèmia.

Els brots de sarna han sorgit a causa dels extensos confinaments que hem viscut, units a la impossibilitat d'una adequada atenció sanitària. I és que estem parlant d'una malaltia cutània molt contagiosa i que és provocada per àcars que causen intenses picors.

Així ho ha explicat el metge Miquel Casas, cap de la unitat de dermatologia pediàtrica de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Casas ha volgut plasmar les seves impressions sobre aquest tema en l'article 'Sarna: una epidèmia dins d'una pandèmia', a 'El Món'.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Els brots de sarna esclaten entre la població després crear-se un «brou de cultiu»

El ferri confinament de l'any passat hauria suposat que els contagis es donessin amb una major facilitat. Així, el col·lapse de l'atenció primària o que es retardés el començament dels tractaments han estat les causes perquè hi hagi sorgit aquest brot de sarna, segons l'expert.

El metge català ha confessat que fa anys els casos diagnosticats eren molt específics. A més, la majoria estaven relacionats amb col·lectius determinats i en les capes socials més pobres. Per contra, en els temps actuals, ja està dins de totes les classes socials i condicions a causa de la pandèmia del coronavirus.

Així les coses, Casas considera que s'ha creat un «brou de cultiu» perquè els brots de sarna esclatin entre la població. Una explosió de casos que cal seguir molt de prop en els pròxims mesos perquè no es descontrolin del tot.

Alarmant pujada de casos a Catalunya

Al diari digital 'El Món', el doctor Casas apunta que el rebrot de sarna que s'està donant és clarament important a Catalunya. Parlem d'una comunitat autònoma on els casos han patit un creixement sense precedents en els últims mesos.

«La incidència s'ha disparat tant des que ha començat la pandèmia que he vist més casos ara que en tota la meva vida professional de 20 anys», detalla el metge.

Cases explica que abans de l'arribada de la Covid-19 els casos de sarna eren puntuals. Però, a la regió catalana la situació preocupa i molt. Una cosa que fa anys que no veia el dermatòleg que ha estat consultat pel mitjà digital esmentat anteriorment.

Per què s'ha arribat a aquesta situació?

Ara, tots ens preguntem com s'ha pogut arribar a aquest nivell de casos de sarna a Catalunya. L'expert apunta als durs confinaments aplicats per contenir el coronavirus com la primordial causa d'aquest auge de la sarna.

Aquesta mesura ha generat diversos focus de transmissió en nuclis familiars o socials que han estat molt de temps junts en un mateix lloc tancat.

«M'estic trobant situacions tremendes. Em porten un nen amb lesions clares de sarna i també el té la mare, el pare, els germans o els avis», revela Miquel Casas en l'entrevista.

En el mateix mitjà digital, Casas exposa una cosa que preocupa molt a les autoritats sanitàries. I és que els casos a Catalunya d'aquesta malaltia s'han multiplicat per deu o més des que comencés la pandèmia del coronavirus.

Així mateix, el metge consultat revela on s'han produït la majoria dels casos de sarna identificats. Alguns dels llocs que apunta l'especialista són les residències, famílies, pisos d'estudiants o centres de dia.