Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de la vacuna de Pfizer

L'avís dels ginecòlegs respecte als efectes de la vacuna en la menstruació

«No són trastorns greus. Normalment són passatgers i banals», explica el doctor Ezequiel Pérez

Els contagis continuen a l'alça aquests últims dies i la campanya massiva de vacunació continua en tot el mapa nacional i internacional.

Ara, les incògnites i un gran descontentament s'han vist generalitzats en les xarxes socials. Múltiples comentaris de dones i plataformes cíviques que han alertat de les alteracions menstruals que els ha provocat la vacuna contra el coronavirus.

Un fet que ha acabat posant sobre la taula una possible relació entre la immunització i alguns desajustos hormonals.

S'han desencadenat cicles menstruals de diferents característiques. Uns que es retarden i altres que s'avancen, que duren més dies o que són més intensos de dolor o de sagnat.

També s'han produït alguns tacats fora del període. En qualsevol cas, aquests són alguns dels canvis manifestats per les dones.

En aquest sentit, la característica més singular és que aquests signes s'han donat justament al cap de pocs dies de rebre la vacuna contra la covid, durant la primera quinzena després de ser inoculades. Afortunadament per a les que les pateixen, les alteracions desapareixen en un o dos mesos.

«Des d'un punt de vista científic no hi ha cap evidència d'aquesta relació», assegura a 'ABC' el doctor Ezequiel Pérez Campos, membre de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) i cap del servei de ginecologia de l'Hospital de Requena de València.

De moment, a Espanya no s'han fet estudis rellevants al respecte. I és que la immunització de dones en edat reproductiva és relativament recent, segons afirmen.

«Passatgers i banals»

«No és estrany que el cicle menstrual es vegi afectat, ja que la salut hormonal i la immunitat estan molt relacionats», assegura Ezequiel Pérez a les xarxes socials, i fa una crida a la calma: «No són trastorns greus. Normalment són passatgers i banals».

Així mateix, el doctor dona suport a aquesta mateixa conclusió. Els trastorns, recorda, «es poden atribuir a l'estrès o inquietud per la vacunació, però també a moltes altres causes: una extrema primesa, obesitat, problemes infecciosos, medicació o patologies orgàniques des d'úters molt grans a quists ovàrics o miomes poden revolucionar la regla i provocar les alteracions que reporten les dones que han rebut la vacuna».

Les dosis contra la covid-19 en la resta de situacions de les dones

D'altra banda, les mares lactants tenen les mateixes indicacions que les gestants. Així doncs, les vacunes preferents que s'han d'inocular han de ser Pfizer o Moderna.

Abans sí que hi havia dubtes i es feien recomanacions, com ara no donar el pit després de rebre la vacuna. Ara, però, els experts afirmen que això no desencadena cap risc ni és necessari suspendre la lactància temporalment. Igualment, tampoc cal preocupar-se si després d'inocular-se apareixen ganglis a les aixelles.

Aquest últim és un efecte secundari transitori. D'altra banda, és essencial i positiu que una part dels anticossos generats per la vacuna puguin traslladar-se al nadó per mitjà de la llet materna.

Pel que fa a les dones que es vulguin quedar embarassades, els professionals també les animen a vacunar-se.

La veritat és que, per a evitar riscos, els experts recomanen esperar un mínim de 15 dies després de la segona dosi abans d'intentar quedar-se embarassada. Tant és que sigui de manera natural, amb una inseminació o transferència d'embrions.

Si s'està en ple tractament d'estimulació ovàrica s'aconsella posposar la vacunació fins a completar l'extracció d'ovòcits. «No cal demorar un embaràs per la covid», expliquen els professionals de l'hospital Vall d'Hebron.