Són temps complicats i l'economia del nostre país no està en el seu millor moment a causa de la crisi derivada de la pandèmia de la covid-19. Tot i que ha baixat en els últims mesos, l'atur segueix afectant molta gent, i encara més els joves, que sovint necessiten ajudes per part de l'Estat.
Aquest dimecres, 28 de juliol, el diari 'La Razón' recull totes les ajudes a les quals poden optar els espanyols més joves. No tan sols es fa referència als subsidis per falta d'ocupació, sinó també a altres aspectes: ajudes per a estudiar, per a emprendre o per a accedir a una llar. A continuació repassem les ajudes a què es pot acollir la gent jove a Espanya.
Totes les ajudes que poden rebre els joves a Espanya
Aquestes són, doncs, les ajudes dirigides als grups d'edat més jove a Espanya. L'habitatge, la manca d'ocupació i les dificultats per a emprendre i estudiar són els quatre àmbits als quals es dirigeixen aquestes prestacions.
Ajudes a joves sense ocupació: atur, ingrés mínim vital i cursos
En aquest cas, no es tracta de prestacions específiques per a gent jove, sinó de les ordinàries per a tota la població activa del nostre país. Però està clar que la manca d'ocupació és un problema que afecta especialment els joves: hi ha un 52,1% d'atur dins d'aquest col·lectiu.
D'aquesta manera, tenen dret a demanar el subsidi per desocupació si estan d'alta com a demandants i han cotitzat almenys 360 dies. Si no han arribat a cotitzar aquest mínim, podran demanar l'ajuda per insuficiència de cotització, però hauran d'haver-ho fet durant sis mesos (tres si tenen fills a càrrec).
També hi ha l'ingrés mínim vital (IMV), però és més estricte per als joves. D'entrada, per a les persones d'entre 18 i 23 anys és gairebé impossible accedir-hi, excepte per a menors extutelats, víctimes de violència de gènere o altres persones que es trobin en situacions poc freqüents. Entre els 23 i els 30 anys, s'imposen requisits molt estrictes.
Finalment, el SEPE ofereix cursos per a desocupats a través del Sistema de Garantia Juvenil. Està dirigit a persones d'entre 16 i 29 anys, que poden rebre formació contínua o en pràctiques.
Beques per a joves estudiants
En cas que un jove necessiti més recursos per a estudiar, l'Estat li garanteix ajudes. Les beques MEC del Ministeri d'Educació, per a graus universitaris, o les FP Dual, per a formació professional, són les dues més concedides.
Ajudes perquè els joves puguin accedir a habitatge
Només el 15,8% de les persones joves estan emancipades, segons dades de 2020 de l'Observatori d'Emancipació. En aquest sentit, el govern espanyol va impulsar el Pla Estatal d'Habitatge, que s'ha prolongat fins a finals de 2022. Així doncs, es concedeixen ajudes per al lloguer i la venda de cases a persones de fins a 35 anys.
Pel que fa al lloguer, els ajuts poden ser de fins al 50% d'un lloguer de 600 euros o del 30% d'un lloguer de fins a 900 euros. Aquests ajuts només es poden demanar per a la residència habitual i sempre que els ingressos no superin els 1.694 euros mensuals.
Referent a les hipoteques, aquells menors de 35 anys que n'aconsegueixin una poden sol·licitar ajudes si són per al seu domicili habitual durant almenys cinc anys. La quantitat és de fins a 10.800 euros, amb un límit del 20% del preu de la casa, que no pot superar els 100.000 euros.
Ajudes per a joves emprenedors
Els joves emprenedors es beneficien d'una tarifa plana per a autònoms durant els tres primers anys. En concret, es paguen 60 euros el primer any, 143,10 els següents sis mesos i 200,30 euros el següent mig any fins al final dels tres anys que dura l'ajuda.