Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alumnes en una classe d'un institut de Lleida

El govern espanyol convoca aquesta setmana la reunió a les CC.AA per la tornada a l'escola

A Catalunya les classes arrenquen el 14 de setembre i consideren clau la presencialitat

Alumnes en una classe d'un institut de Lleida
Les comunitats autònomes estipulen com serà la tornada a l'escola a cada territori | ACN

El Govern ha convocat aquesta setmana a les comunitats autònomes per a buidar les incògnites de 'la tornada a escola'. Primer, aquest dimarts 25 d'agost els viceconsellers d'Educació es reuniran amb el secretari d'Estat d'Educació, Alejandro Tiana, i el dijous 27 ho faran els consellers del ram amb els ministres de Sanitat, Educació i Formació Professional, i Política Territorial.

Encara queda pendent la Conferència de Presidents monogràfica, a la qual l'Executiu no ha posat data. A més, el dilluns 31 d'agost l'Organització Mundial de la Salut ha convocat als seus països membres per a parlar de l'obertura de col·legis.

El curs escolar 2020/2021 començarà entre el 4 i el 15 de setembre en funció de les comunitats autònomes, amb la convocatòria de vaga docent a Madrid que planeja també sobre altres regions, i la petició d'explicacions per part de diferents grups polítics. Finalment, la ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha demanat comparèixer en el Congrés.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, també ha demanat «contundència» a les comunitats autònomes per a contenir els contagis del coronavirus i l'adopció d'un nou paquet de mesures de salut pública coordinades en matèria de curs escolar.

Mentrestant, les autonomies debaten com articular el curs 2020/2021 amb diferències sobre presencialitat/semipresencialitat, màscares, extraescolars o proves a docents.

Situació a cada comunitat

La Comunitat de Madrid, on les classes comencen a partir del 4 de setembre, té previst presentar el seu pla dimarts que ve, però aquest divendres ha avançat que aposta per l'escenari de semipresencialitat en Secundària i Batxillerat i grups bombolla en Infantil i Primària. Aquesta comunitat s'enfronta, a més, a una vaga convocada pels sindicats docents en totes les etapes no universitàries.

A Catalunya, les classes arrenquen el 14 de setembre, consideren clau la presencialitat i reserven les classes a distància quan s'imposin restriccions. També debat l'ús obligatori de màscares i les conselleries de Salut i Educació preveuen anunciar novetats la setmana vinent.


A Múrcia, la volta a les aules a partir del 7 de setembre es duran a terme també en règim semipresencial, excepte en la primera etapa d'Infantil (de 0 a 3 anys), aules obertes i Educació Especial, els alumnes de la qual tornaran de manera presencial. Es preveu a més la contractació de 800 docents i una inversió de 10 milions d'euros.

La Comunitat Valenciana, on es torna a les classes el pròxim 7 de setembre, assegura estar preparada per a 'tornada a escola' amb un acord aconseguit amb la comunitat educativa i un full de ruta en la qual es contemplen «tots els escenaris», encara que s'advoca per la «major presencialitat possible» amb la mobilització de 207 milions d'euros per als centres públics i concertats amb la finalitat d'afrontar el pròxim curs escolar.

La Junta Andalusa, on les classes comencen el 10 de setembre, es mostra confiada en un retorn segur i presencial a les aules i presentarà nous protocols la setmana vinent. A més, el president de la Junta, Juan Moreno ha recalcat que no és el mateix tornar a les aules en municipis petits on «tenen ràtios molt baixes i unes circumstàncies molt especials, que la volta en centres de les zones urbanes».

A Castella-la Manxa, on el curs comença el 9 de setembre, s'advoca per la tornada a escola presencial, el repartiment d'un milió de màscares, 15.000 professors sotmesos a test i rastrejadors específics.

A Castella i Lleó les classes comencen a partir del 9 de setembre i fins al dimecres per la presencialitat educativa per al nou curs, fins i tot a partir de tercer d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), encara que té prevista la digitalització dels centres en cas d'aïllament. A més, es redueix la ràtio i s'ha contractat 800 docents, als quals se'ls farà PCR.

Navarra, on el curs escolar comença des del 4 de setembre, contempla quatre escenaris però sempre ha tingut en l'horitzó la presencialitat i tindrà jornada contínua a partir del mes d'octubre, sense activitats extraescolars però amb servei de menjador. Serà obligatori l'ús de la màscara entre el professorat i l'alumnat a partir de 5è de Primària però no entre Infantil i 4t de Primària que es constituiran en grups estables de convivència. Comptarà amb 666 nous professionals més dels prevists inicialment, amb un pressupost addicional de 47 milions.

Galícia proposarà que l'ús de la màscara sigui obligatori en tot moment a les escoles de tota Espanya per a professors i alumnes des dels 6 anys. En la comunitat, que arrenca les classes el 10 de setembre no es podrà superar la ràtio màxima de 25 alumnes per aula. «sEs faran test serològics a tots els professors que presten els seus serveis en els centres públics i concertats» a partir de l'última setmana d'agost.

A Cantàbria, on les classes comencen el 7 de setembre, s'estableix grups estables de convivència de 25 alumnes en Infantil i Primària, i prevaldran a l'alumnat més vulnerable en cas que sigui necessari. Les màscares seran obligatòries des de primer de Primària i recomanables en Infantil. La regió contempla dos escenaris més, fins a la docència no presencial en funció de la pandèmia.

A Balears, on el curs començarà el 10 de setembre, es preveu tornar a fer proves serològiques al personal de risc i vulnerable a la COVID-19 del cos docent. En principi, es preveu la presencialitat per a tot l'alumnat i grups bombolla. La màscara serà obligatòria en classe a partir de 4t de Primària si no poden mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres i hi haurà serveis complementaris i extraescolars.

A Astúries, les classes es reprendran en principi de manera presencial a partir del 10 de setembre, encara que es continuen avaluant les condicions més òptimes. S'ha previst que les aules fins a 4t de Primària inclosa no tinguin més de 20-21 alumnes. Els centres hauran de preveure mesures en cas de limitació de presencialitat o tancament. També preveu fer proves a tots els docents amb caràcter previ.

A Canàries, on aposten per la presencialitat, l'inici de les classes s'ha retardat del 9 al 15 de setembre perquè cada centre pugui implementar un Pla Covid-19 i un responsable del seu compliment. S'evitaran en la mesura del possible les extraescolars però sí que hi haurà menjadors per torns.

A Aragó, on el curs comença a partir del 7 de setembre, els protocols de la 'tornada a escola' es donaran a conèixer la setmana vinent, encara que en principi el curs serà 100% presencial d'Infantil a segon de Secundària i a partir d'aquí es contempla combinar ensenyament presencial amb la telemàtica. Hi haurà grups bombolla a Infantil i fins a 4t de Primària. També hi haurà serveis de transport i menjador.

Al País Basc, on les classes comencen el 7 de setembre, es preveu la creació de «grups estables» en Educació Infantil i Primària. A més, el 95,4% dels centres d'ESO han optat per fer un horari de demà. No hi haurà extraescolars en les quals es pernocti.

A Extremadura, on el curs arrenca el 10 de setembre, es preveu convocar una taula sectorial en els primers dies de setembre per a negociar noves instruccions que contemplin diferents escenaris. En principi, es treballa per a la màxima presencialitat, amb baixada de ràtio i grups bombolla.

A La Rioja, la tornada a escola arrenca el 7 de setembre i es preveu que tots els alumnes tornin a classe però també, a partir de 3r de l'ESO, es contempla un escenari alternatiu amb divisió de grups i alternança de classes presencia'ls i en línia.