Imatge de l'UCI de l'hodpital Moisès Broggi de Sant Joan Despí.

La decisió que han pres els hospitals davant l'augment de contagis a Catalunya

L'increment dels contagis ha portat a un increment de la pressió hospitalària | Els centres, obligats a reobrir plantes per atendre pacients Covid

Catalunya està vivint la cinquena onada de la pandèmia del coronavirus. La campanya de vacunació ha permès no haver de lamentar mals majors, però l'augment desmesurat dels contagis està complicant les coses. Sobretot als hospitals, que després d'uns dies podent mantenir a ratlla la pressió assistencial, estan veient com a poc a poc la situació els comença a desbordar.

Davant l'augment dels contagis i també dels pacients ingressats, alguns hospitals s'han vist obligats a reobrir plantes per poder acollir aquests pacients Covid. Si bé és cert que, per ara, no hi ha està havent un increment dràstic dels malalts greus, la realitat als centres és ara pitjor que la de fa poques setmanes.

Ara mateix a Catalunya hi ha 717 pacients ingressats per Covid-19, 54 més que fa 24 hores. En l'últim interval analitzat, el 5 de juliol, n'hi havia 575. A les UCI, de moment es nota un repunt. Ara hi ha 142 pacients crítics a Catalunya; l'1 de juliol, n'hi havia 114, el nombre més baix en els últims mesos.

La situació en alguns hospitals: reobren plantes

«La situació és preocupant, abans teníem entre 0 i 2 ingressos al dia i ara 5, 6 o 7. La pressió serà difícil d'aguantar si es manté aquest ritme, estem molt expectants», afirma el coordinador Covid-19 a l'Hospital de Sant Pau, el doctor Pere Domingo. «Aquesta dinàmica es pot mantenir durant un temps curt, però si es perllonga, serà molt més complicat», afegeix. 

A l'Hospital del Mar, l'arribada de pacients amb Covid-19 a Urgències ha augmentat molt en els darrers dies, indica el doctor Juan Pablo Horcajada. A diferència d'altres onades, la majoria de persones no han d'ingressar, però l'increment ha estat tan fort, que els ingressos s'han acabat multiplicant. En menys de dues setmanes s'ha passat d'una desena de pacients a planta a prop de 40. Per això, han reobert una planta Covid-19 que ja havien tancat. 

«La situació és complicada. No hi ha prou infermeres i s'ha hagut de reduir activitat per dedicar-se a la covid i amb els metges passa el mateix. Els professionals han de fer vacances, no som els mateixos que a l'hivern», diu el doctor Horcajada sobre uns professionals que porten 16 mesos amb una gran càrrega assistencial.

A l'Hospital Clínic també han notat un fort increment a Urgències, sobretot de persones joves. I l'augment dels ingressos en els darrers dies els ha portat a reobrir una nova planta. 

Pacients més joves sense vacunar

La majoria de pacients ingressats són joves i tenen entre 20 i 45 anys sense vacunar, indiquen des dels hospitals. La majoria de pacients ingressats tenen una pneumònia bilateral greu, però tot i això, molts no necessiten ingrés a l'UCI.

Ara bé, els responsables dels hospitals adverteixen que, tot i la joventut, algunes de les persones necessitaran ingrés a l'UCI. Per això temen que en els propers dies pugi el nombre de pacients crítics -un impacte que es produeix une setmanes després dels contagis-.