Imatge d'arxiu d'uns professionals sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona

Les infermeres catalanes davant la Covid-19: El 20% ha decidit que no es vacunarà

Ho diu una enquesta del Consell General d'Infermeria d'Espanya, que també revela que un 57,2% es vacunarà contra la grip

El 20,3% de les infermeres de Catalunya ja tenen decidit que no es vacunaran del coronavirus quan estigui disponible la vacuna per la preocupació sobre els possibles efectes secundaris (72,3%) i els dubtes sobre la seva efectivitat (65,6%). Per contra, el 30,5% assegura que sí que es vacunarà. El 49,2% restant no té clar encara què farà quan hi hagi vacuna, segons les dades per a Catalunya d'un estudi que el Consell General d'Infermeria d'Espanya ha fet a partir de 8.415 enquestes.

Pel que fa a la grip comuna, l'any passat es van vacunar el 49,9% d'infermeres de Catalunya i enguany ho faran el 57,2%, mentre que el 25,8% no ho faran i el 17% no ho saben. L'estudi atribueix l'increment del 7% de la voluntat de vacunar-se de la grip comuna a la incidència de la Covid-19. En aquest sentit, el 81,6% de les infermeres de Catalunya considera que ja hi ha prou informació sobre la vacunació.

Tot i aquesta dada, José Antonio Forcada, president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes (ANEVAC), ha dit que cal «augmentar la conscienciació». Forcada ha dit que «potser caldrà fer més missatges apel·lant al cor» després de veure que aquesta estratègia «funciona» a les entitats que promouen la no vacunació.

Les xifres de la vacunació de la grip comuna en el conjunt de l'Estat espanyol

A l'Estat espanyol l'increment de la vacunació de la grip comuna arribaria al 67,7%, el que suposaria un increment del 10% respecte a l'any passat. Si els indecisos finalment es vacunen, es podria arribar a una «taxa històrica» de vacunació del 83%, segons ha explicat José Luis Cobos, del Consell General d'Infermeria.

L'entitat sosté que s'ha de fomentar la vacunació dels professionals sanitaris, ja que «som personal de risc i no ens podem permetre emmalaltir en aquestes circumstàncies ni que la població saturi encara més els hospitals, i per això fem una crida a les infermeres indecises perquè apostin per vacunar-se», ha dit Florentino Pérez Raya, president de la institució.