Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer plano del presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, y el jefe del Estado, el rey Felipe VI

Discussió històrica entre Sánchez i el rei Felip que podria acabar en denúncia

L'origen de la discussió és la ingerència del govern en l'agenda dels reis per la por a un conflicte diplomàtic

Primer pla del president del govern, Pedro Sánchez, i el cap de l'Estat, el rei Felip VI
Pedro Sánchez i el rei Felip en una trobada recent | CatalunyaDiari

La Casa Reial i la Moncloa estan envoltades per un nerviosisme constant després dels escàndols del rei emèrit i la complicada situació dels rebrots a Espanya  que ha acabat  esclatant en una brega històrica que pot canviar-ho tot. La discussió ha enfrontat ni més ni menys que al president, Pedro Sánchez, i el cap de l'Estat, el rei Felip VI.

La magnitud de la discussió ha estat tal que la Zarzuela no descarta elevar una protesta pública en forma de nota-denúncia detallant l'error de l'Executiu. L'origen és una decisió de Moncloa que hauria condicionat l'agenda de Felip i Letícia. 

Fonts de la Casa Reial  han emprat les mateixes paraules que Pedro Sánchez  per referir-se als escàndols  del rei emèrit Joan Carles: «Pertorbador i inquietant». Així han definit  l'intent de Moncloa de prohibir el viatge dels reis a Ceuta i Melilla.

Evitar la visita per no enfadar al Marroc

La intenció de govern és que els monarques evitin aquesta visita per no fer enfadar el govern del  Marroc, en plena tensió pel tancament de fronteres en aquesta nova fase de la pandèmia.  Felip i Letícia tenien previst visitar Ceuta i Melilla en el marc de la gira que fan arreu del país per rellançar el turisme i l'economia.

Ja el 2007, el rei del Marroc, Mohammad VI, va  condemnar i va denunciar la visita dels reis d'Espanya a Ceuta i Melilla i fins i tot va amenaçar d'acabar amb les relacions entre els dos països. Segons font de Zarzuela, Sánchez té por que es repeteixi la mateixa situació i s'agreugi el conflicte diplomàtic per la qüestió fronterera.

Per aquest motiu, per evitar noves tensions entre ambdós països, Pedro Sánchez  ha cedit a les pressions del Marroc i ha impedit que els reis puguin anar a visitar les dues ciutats autònomes. La indignació a Casa Reial és encara més gran perquè la decisió de l'Executiu de Sánchez s'ha rebut com una provocació.

Malestar per les formes

Ara bé, sembla que el que més ha molestat no és la prohibició en si, sinó les formes. Felip  s'ha assabentat per la premsa que havia d'anul·lar el viatge que ja tenien programat. El passat divendres 3 de juliol, l'agència governamental EFE va distribuir una nota de premsa informant que els reis no anirien a Ceuta i Melilla.

La decisió no només va fer enfurir al rei, sinó també a les institucions de les ciutats autònomes, que han expressat en privat el seu malestar pel fet que el president del govern espanyol es preocupi més pel que pensaran al Marroc, que pel dret d'ambdues ciutats de rebre a monarca.

Els veïns de Ceuta i Melilla estan farts de cedir sempre a les pressions del Marroc. La Casa Reial no descarta fer pública una nota lamentant la suspensió del viatge i posant els punts sobre les is a Moncloa.

La tensió viscuda arran d'aquest  incident arriba a nivells mai vistos anteriorment i amenaça amb una situació límit entre les dues  màximes institucions de l'Estat. Mentrestant, el govern segueix preocupat pel tancament de fronteres.