Una prova de coronavirus a Catalunya, 2020

Rècord mundial de contagis de coronavirus en un dia, segons l'OMS

Més de 230.000 persones van donar positiu diumenge, la majoria dels EUA, Brasil, l'Índia i Sud-àfrica

L'Organització Mundial de la Salut  va registrar diumenge un nou rècord de contagis de covid-19 en un sol dia al món. Un total de 230.370 persones van donar positiu, superant l'anterior rècord diari de més de 228.000 casos registrat el divendres. Segons l'OMS, els majors increments s'han detectat als Estats Units, el Brasil, l'Índia i Sud Àfrica. Per contra, el nombre de morts per covid-19 al món es manté estable amb unes 5.000 defuncions al dia.

Els Estats Units continua liderant el rànquing de països amb més casos de covid-19 (més de 3 milions), seguit del Brasil (1,8 milions), l'índia (més de 800.000) i Rússia (més de 700.000). Europa acumula més d'1 milió i mig de contagis i gairebé 180.000 morts. Després de superar el pic de la pandèmia a principis de maig, ara les autoritats vigilen amb cautela l'aparició de rebrots.

El grup Catalunya 2022 demana propostes a la societat per dissenyar la sortida a la crisi del coronavirus

Mentrestant, a Catalunya, el grup Catalunya 2022 ha demanat que la societat s'impliqui per fer arribar propostes a l'equip de treball, que dissenya un document per la sortida a la crisi del coronavirus. Els coordinadors,  Genís Roca i Victòria Alsina, han explicat a la premsa aquest dilluns que han enviat una carta a administracions, partits, empreses, entitats del teixit social, econòmic i cultural, universitats i fundacions, per instar-los a la participació fins el 14 de setembre. L'equip, impulsat per la Generalitat el 2 de juny, també recollirà propostes individuals. Preveuen presentar el document final el febrer vinent, amb una desena d'apostes «implementables i realistes». L'equip és conscient que les propostes segurament les presentin ja a un executiu nou.

Els coordinadors de Catalunya 2022 han insistit que l'objectiu de la carta és recollir «qualsevol diagnòstic o proposta estratègica» que la societat, empreses i administracions tinguin. «Volem recollir-ho tot per tenir-ho en compte i presentar una proposta possible i viable», han reiterat. Roca i Alsina aposten perquè les accions es puguin implementar el 2022 o fins i tot abans. L'equip de treball —voluntari— vol elaborar, doncs, un «pla estratègic de país» més que no pas un pla d'acció, amb apostes per saber com serà la Catalunya del 2022, i quins recursos caldrà prioritzar. Alsina i Roca han subratllat que les propostes han de ser «realistes i implementables».