Foto del ministro de Sanidad, Salvador Illa, en la comisión parlamentaria de reconstrucción

El govern espanyol busca acordar amb les autonomies un pla de contingència comuna davant els rebrots

Sanitat avança la reunió ambper presentar mesures concretes per afrontar una possible escalada del coronavirus

En poques setmanes, el final de l'estat d'alarma i l'arribada de l'anomenada 'nova normalitat' ha portat Espanya a un escenari, de nou, complicat. Davant la multiplicació dels rebrots, el govern espanyol es prepara ja per si fos necessari tornar a enfrontar-se a una nova onada i ho fa amb un pla d'urgència transmès a les comunitats.

Molt pendents de l'evolució dels rebrots a Catalunya, Sanitat presentarà aquest dilluns a les comunitats autònomes un pla per afrontar una eventual nova escalada. En el cas que els contagis es disparin, el govern espanyol ha preparat una estratègia sobre què fer i l'abastiment del material necessari.

Aquests dos elements formen part del pla de preparació i resposta davant un possible increment de la transmissió de la Covid-19 que Illa presentarà aquest dilluns en la reunió amb les comunitats. La reunió, com cada setmana, estava prevista per dimecres, però s'ha avançat a dilluns donada la situació actual de la pandèmia.

Pedro Sánchez es reuneix amb el Comitè de Seguiment del Coronavirus

La reunió coincideix, a més, amb la trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el Comitè de Seguiment del Coronavirus, just abans del viatge de Sánchez a Amsterdam per intentar convèncer el primer ministre holandès, Mark Rutte, de la seva visió del Pla de Recuperació de la Unió Europea.

Tot i això, fonts del Ministeri de Sanitat neguen que el pla s'hagi precipitat davant l'actual increment dels contagis. Asseguren que es treballa en això des de fa temps i que el Consell de Ministres ja va poder conèixer alguns dels detalls en la reunió la setmana passada. El pla se centra a evitar la imminent arribada de la segona onada.

El pla abasta diversos aspectes sobre situacions relacionades amb la Covid-19 que puguin anar donant-se un cop aixecat l'estat d'alarma. Entre ells, podria també incloure una classificació dels diferents territoris segons tres nivells de risc: baix, mitjà alt.

L'ús de la mascareta

Illa presentarà aquesta pla a les comunitats en un Consell Interterritorial aquest mateix dilluns. El govern espanyol és conscient que, si la situació continua en aquesta línia, l'arribada d'una segona onada és qüestió de temps, ja que hi ha més d'un centenar de brots arreu d'Espanya.

Sense l'instrument de l'estat d'alarma que li atorgava el comandament únic i poders especials, el Govern  ja només té una bala al carregador: la negociació. Per això intentarà convèncer avui a les comunitats de l'assumpció d'un pla de contingència comuna per centralitzar les mesures d'urgència davant l'agreujament de la situació amb els rebrots  .

El ministre ha convocat aquest dilluns als consellers en una reunió en què fonts autonòmiques indiquen també que es parlarà de la generalització de l'obligació de portar mascareta, que ja han decretat Catalunya, les Balears, l'Aragó, Astúries o Extremadura.