Mans persona gran

Salut recomana fer 14 dies d'aïllament a les residències d'avis

L'epidemiòleg Oriol Mitjà s'ha mostrat en desacord amb gran part de les mesures

El departament de Salut ha informat aquesta tarda que les quarantenes per als contactes estrets passen a ser 10 dies i no de 14 com fins ara. La mesura també afectarà els centres escolars, tal com ha informat la conselleria anteriorment. Així, Salut concreta que per tal d'evitar una transmissió, el contacte estret «ha de fer una quarantena durant els 10 dies següents al contacte amb un cas diagnosticat».

Amb tot, el document estableix que «es recomana de manera general a tots els col·lectius, mantenir una prudència especial entre els dies 10 i 14, minimitzant els contactes estrets en la mesura del possible» i afegeix que si apareixen símptomes es faci «autoconfinament immediat» i consulta mèdica.

14 dies d'aïllament a les residències

El document estableix que les residències són entorns vulnerables i per això es recomana fer un aïllament durant els 14 dies posteriors al diagnòstic sempre que les persones romanguin asimptomàtiques i afebrils un mínim de tres dies o després dels 10 dies amb la realització d'una prova de diagnòstic que indiqui l'absència de transmissibilitat.

En el cas d'un nou ingrés, la persona haurà de fer un aïllament de 14 dies en zona groga sempre que siguin asimptomàtiques o després de 10 dies amb un resultat negatiu mitjançant una prova. En canvi, podran ingressar en zona verda directament aquells residents que provinguin d'alta hospitalària, de centres sociosanitaris o d'altres recursos assistencials on s'hagi realitzat estricte aïllament preventiu.

Pel que fa als professionals sanitaris i sociosanitaris, així com aquells en contacte amb col·lectius vulnerables, també es redueix a 10 dies el termini per reincorporar-se al lloc de treball però sempre que es facin una prova que indiqui absència de transmissibilitat. En cas de no disposar-ne, hauran de passar 14 dies des de l'inici de símptomes sempre que romanguin asimptomàtics i sense febre un mínim de tres dies.

El document actualitzat per Salut especifica que el text es basa en les recomanacions d'experts de diferents àmbits i concreta que no tots estan necessàriament d'acord amb totes les mesures. En concret, explica que Oriol Mitjà fa constar que no comparteix la reducció general del període de quarantena a 10 dies.