Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària

La Declaració de la Renda podria sorprendre't: la 'trampa' d'Hisenda amb l'IRPF

Coneix el truc de l'Agència Tributària per no sorprendre't a l'hora de fer la Declaració

La Declaració de la Renda és un procés que els contribuents fan a Espanya per informar les autoritats fiscals. Principalment, sobre els ingressos, les deduccions i els crèdits fiscals durant un període fiscal determinat.

El principal propòsit de la Declaració és calcular la quantitat d'impostos que un individu o una entitat comercial ha de pagar al govern espanyol. Els contribuents han de proporcionar detalls sobre els ingressos, que poden incloure salaris, guanys d'inversions, lloguers, ingressos per negocis, entre d'altres.

També han d'informar sobre les deduccions fiscals a què tenen dret, com ara despeses mèdiques, interessos hipotecaris i altres permesos per les lleis fiscals. Quan es calculen els ingressos subjectes a impostos i s'apliquen les deduccions permeses, es determina la base imposable sobre la qual es calcula l'impost que cal pagar.

Muntatge del logo de l'Agència Tributària damunt de bitllets d'euro
No sempre és el que sembla: no es cobra més | Getty Images

El moment de fer la Declaració pot arribar a ser temut i esperat per igual. Representa la regularització de la situació d'un contribuent amb Hisenda. Per tant, pot ser una molt bona o pèssima notícia si cal cobrar o pagar, respectivament.

En els darrers mesos, Hisenda està acabant de pagar l'IRPF dels contribuents, però aquests han observat una cosa curiosa. La seva nòmina és una mica més gran del que era abans, una sensació (i certesa) que es té des del febrer.

Per què últimament sembla que es cobra més?

La rebaixa recent de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) ha estat una notícia ben rebuda per molts treballadors. Des del mes de febrer, els que reben entre 20.200 € i 35.199 € anuals han experimentat un augment en les seves nòmines mensuals. Això ha generat una sensació d'alleujament financer.

Tot i això, és important entendre a fons com funciona aquesta modificació fiscal i quines podrien ser les seves implicacions a llarg termini. En essència, aquesta rebaixa de l'IRPF busca reduir la càrrega fiscal per als treballadors que es trobaven atrapats en un nivell impositiu massa alt.

Muntatge amb família i mà amb bitllets
Han notat aquest fals increment de sou les famílies que guanyen més de 20.000 € al mes? | Pexels, Canva Pro

Per a molts, aquesta mesura es tradueix en un benefici anual que pot vorejar els 1.000 €. És una xifra significativa que pot marcar la diferència en el pressupost d'una família. Tot i això, és crucial entendre que aquesta reducció en les retencions mensuals d'impostos no significa que s'estigui pagant menys impostos. De fet, aquesta és «la trampa» que està fent Hisenda.

Aleshores rebo o perdo més diners que abans?

L'alegria inicial de rebre un salari mensual més gran es podria convertir en una preocupació quan arriba el moment de fer la Declaració de la Renda. La raó darrere aquesta inquietud és que, a causa de la rebaixa de les retencions, l'Agència Tributària hagi retingut menys diners del que correspondria segons la teva situació fiscal real.

Com a resultat, és possible que, en fer la Declaració, et trobis amb la sorpresa: potser has de pagar una quantitat considerable o el teu reemborsament és menor del que s'esperava. En altres paraules, es busca evitar que els contribuents estiguin fent un avançament excessiu a Hisenda durant l'any.

Per tant, encara que pot semblar que estàs obtenint més diners cada mes, no és així. El més probable és que, al final de l'any, el saldo sigui semblant al que hauries tingut sota les retencions anteriors. Per això, és important incidir que no hi haurà un estalvi d'impostos en general, ja que el resultat final dependrà de la teva situació fiscal individual

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!