El darrer ple ordinari de l'Ajuntament de Reus havia de ser, a priori, tranquil. L'activitat s'havia reduït respecte d'altres sessions, i el nombre de punts a l'ordre del dia era menor o de menys densitat. Una proposta de resolució de la CUP en clau feminista ha suposat obrir la caixa dels trons, i la resposta de la regidora de Cs, Pepa Labrador, al text cupaire ha encès els ànims.
Precisament una de les imatges del plenari era la presència del grup municipal de Cs, suspesos de militància com a darrer capítol de la crisi interna al partit entre Reus i Barcelona. Finalment, però, el seu protagonisme no s'ha degut a la situació de la formació a la ciutat, sinó a les declaracions que la regidora taronja arran dels plantejaments feministes de la CUP.
Els assassinats masclistes del 2018
La CUP ha presentat un document en el qual s'instava la Generalitat a emprendre una sèrie d'actuacions i actituds en clau feminista i en un ampli ventall d'àmbits. Tant el PP, per boca de Dolors Compte, com Cs, per boca de Pepa Labrador, han carregat contra la proposta que havia presentat la portaveu de la CUP, Marta Llorens. Compte li ha respost que «no es pensi que no coincidim en coses concretes; el feminisme no és exclusiu de vostès».
La intervenció que ha tensat la sala, però, ha estat la de Labrador, que ha negat que la violència masclista constitueixi una emergència social o nacional. «Sembla que vivim en un país com l'Iran o l'Iraq; saben quantes dones assassinades hi ha hagut, el 2018?, 47, saben quants milions de dones hi ha a Espanya?», ha preguntat. «Saben quants homes hi ha hagut assassinats?, no vivim en una emergència social», ha sentenciat.
Labrador ha carregat, també, contra el feminisme que afirma que defensa la CUP, un feminisme, ha dit, «excloent» per a totes les dones que no pensin de la mateixa manera. «Aquesta idea que les dones som éssers de llum i els homes són tots uns criminals, a mi no m'agrada», ha reblat.
CUP i PSC carreguen contra Pepa Labrador
En les intervencions posteriors s'ha fet evident l'efecte del discurs de la regidora taronja. Marta Llorens, visiblement nerviosa i indignada, s'ha referit a Labrador dient-li que «és vergonyós el que vostè acaba de dir en aquest plenari; banalitzar la violència masclista només amb nombres és de delicte; vostè és mestra, vostè és dona; és inqualificable que li hagin permès dir aquestes barbaritats».
En la darrera intervenció, la portaveu de la CUP, més calmada, ha demanat disculpes a la resta del plenari excepte a Labrador per haver-se exaltat. Ha acabat desitjant-li que «tant de bo no es trobi mai vostè, com a dona, en la situació de sentir perill per anar pel carrer». També Andreu Martín, portaveu del PSC, ha volgut respondre a la regidora de Ciutadans.
«Seré breu perquè no vull que s'aprofiti d'aquesta moció per tenir un protagonisme que no es mereix», ha arrencat en al·lusions a Pepa Labrador. «Estem focalitzant la situació en l'assassinat, que és l'extrem més greu i cruel entre un munt d'accions», considera. Ha afirmat entendre la reacció de Llorens «perquè hi ha hagut un moment en el qual vostè ha relativitzat la importància de la situació que tenim, i quan es relativitza d'alguna manera, gairebé s'està fregant la complicitat».
Per respondre amb un raonament similar al de la regidora de Ciutadans, Martín li ha preguntat si considerava que el terrorisme d'ETA es podia considerar una emergència nacional. «Jo crec que sí», s'ha respost, i ha afegit que «des del 2003, quan es recullen les dades de violència masclista, fins ara hi ha hagut 988 dones víctimes de violència masclista, molt més que totes les víctimes d'ETA en 25 anys més d'activitat».
La resposta de Labrador
«Crec que s'ha de lluitar contra la violència de gènere, i per la igualtat d'homes i dones», ha declarat Pepa Labrador durant la següent intervenció que ha tingut. «Si jo dic que crec que no és una emergència nacional, no vol dir que estigui d'acord que demà hi hagi un assassinat», ha respost referint-se a les acusacions de banalització i complicitat.
«Si tenim dos milions i mig de dones i n'han mort 47... per què no parlem dels infanticidis?, vostè sap que el 70 % de les infanticides són dónes?, d'això no se'n parla, no cal?», s'ha preguntat. S'ha respost mantenint que «sempre hi haurà gent malalta, gent que s'ha drogat, gent que està malament del cap; el nombre de delictes contra les dones que hi ha en aquest país no és per convertir-ho en una emergència nacional».