Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La vacuna de la covid-19 a la Unitat de Suport a la Investigació Clínica de la Vall d'Hebron

Una de les primeres persones que es posarà la vacuna a Espanya: «Tinc por»

La treballadora de la residència de San Bartolomé, a Horche, Guadalajara, està convençuda que ha pres la decisió correcta

La vacuna de la covid-19 a la Unitat de Suport a la Investigació Clínica de la Vall d'Hebron
Salut administrarà la primera vacuna aquest diumenge a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat | LleidaDiari.cat
 

Les vacunes per la Covid-19 ja han arribat a Espanya. Les primeres dosis de Pfizer van arribar aquest matí a les 7.30 a un centre logístic de Guadalajara, on demà es posaran les primeres injeccions. Les primeres persones en vacunar-se seran una persona gran i un treballador de la residència de gent gran Los Olmos, a Guadalajara capital.

Una altra de les residències on demà s'administrarà la vacuna de Pfizer és San Bartolomé, i una de les escollides és Nini Olivenza. Aquesta cuidadora ha declarat que «si bé em sento afortunada, això no treu que em faci por».

La treballadora de centre sent cert temor davant les conseqüències que li pot comportar la vacuna, però després de diversos dies assimilant-ho ha arribat a una conclusió: «Si has de córrer un risc, el corres, cal confiar en la ciència». La residència de San Bartolomé, al poble d'Horche, a Guadalajara, va aconseguir mantenir-se fora de perill de coronavirus durant la pandèmia.

Ara, els seus residents i empleats han estat seleccionats per posar-se les primeres dosis a Espanya. La campanya de vacunació a Espanya començarà a la residència pública de Los Olmos, a les 8.30 del matí. Després es procedirà a fer-ho a San Bartolomé, cap a les 10 del matí. El personal ja ha donat el seu consentiment i es preparen per a la vacuna, encara que existeix una sensació de nervis i inquietud.

A la primera residència es posaran les dosis a 70 usuaris i gairebé 120 empleats, confiats que serà «el principi de la fi» com va afirmar la directora de centre, Marina Vadillo. La notícia va agafar per sorpresa als treballadors de la residència. Nini Olivenza assegura que «va ser tot molt ràpid, vam pensar que primer seria a Madrid o Barcelona».

Han tingut poc temps per pair la notícia, però finalment van donar el seu consentiment i estan convençuts d'haver pres la decisió correcta. Segons va reconèixer al diari ABC, «en el fons sé que acabarem tots vacunant-nos, és l'única solució que tenim». Ho fa també pels residents: «Si els passa alguna cosa, em sentiré responsable».

El petit poble on es troba la residència registra una alta incidència de virus que ha obligat a prendre dures restriccions. Al lloc hi ha ja una incidència acumulada de 1.933 casos, una xifra molt per sobre dels 250 casos que es consideren risc extrem. Horche té 2.535 veïns, i s'han registrat 49 casos les últimes dues setmanes.

Els treballadors de la residència són conscients que ni amb la segona dosi ni de bon tros s'haurà acabat el problema. Per això es mantindran totes les precaucions. Espanya es troba en un moment crític, en què el lleuger augment dels casos fa preveure una tercera onada de contagis després de Nadal.

Escepticisme i esperança

Amb totes les reserves, però, la vacuna segueix sent la gran esperança per vèncer la pandèmia. Per això, l'inici de la vacunació es veu com un abans i un després. Demà arrenca un ambiciós pla de vacunació en tres fases que preveu concloure al maig o juny amb entre 15 i 20 milions de persones vacunades.

Aquesta és la previsió del Govern, encara que com en el cas de Nini ha un gran temor entre la població a posar-se la vacuna. Les estadístiques diuen que la majoria de la població a Espanya no es posaria la vacuna en un primer moment, i prefereix esperar a veure com funciona en els primers vacunats. La majoria dels experts, però, avalen la seguretat i l'eficàcia de la vacuna i animen els espanyols a confiar en la ciència.

Les primeres vacunes que es posaran a Espanya han passat la nit a la caserna de la Guàrdia Civil a Lerma (Burgos). Van arribar el dia de Nadal en un camió que va travessar la frontera escortat per la Guàrdia Civil i avui han viatjat a primera hora a Guadalajara.