Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
La façana de l'Agència Tributària i el cercle, diversos bitllets

La deducció de 2.000 € que no tothom aplica a la declaració de la Renda

Molts contribuents podran accedir a aquesta bonificació en cas de complir uns requisits

La campanya de la declaració de la renda 2023-2024 va començar el 3 d'abril. Fins ara, més de 8 milions de contribuents ja han rendit comptes amb Hisenda i han complert totes les seves obligacions fiscals. Així ho indiquen les dades facilitades per l'Agència Tributària, que també informen de l'abonament del 68,5% de la sol·licitud de devolucions presentades.

La Renda es pot fer fins al dia 1 de juliol. I tothom intenta deduir-se despeses per haver de pagar menys impostos. I entre ells hi ha els de mobilitat geogràfica, però abans cal complir una sèrie de requisits.

En què consisteix la mobilitat geogràfica?

La mobilitat geogràfica es refereix al trasllat d'un treballador d'un municipi a un altre per motius laborals. Per gaudir de la bonificació, el contribuent ha d'estar donat d'alta com a demandant d'ocupació abans d'acceptar la nova feina. També cal conservar els resguards del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) que acreditin la desocupació, ja que Hisenda els pot sol·licitar.

Segons apareix recollit a l'article 19.2 de la Llei de l'IRPF, és possible deduir fins a 2.000 euros a la Renda. Les persones amb discapacitat també beneficiar-se d'aquesta deducció amb un límit anual de 3.500 euros. La xifra augmenta a 7.750 euros per a aquells amb una discapacitat igual o superior al 65% i necessitin ajut de tercers o tinguin mobilitat reduïda.

Una parella revisa uns papers, i al cercle, el logotip d'Hisenda
Les persones en atur que es traslladin per a una nova feina podran tenir una deducció a la Renda | Candy Box Images, Europa Press

Què es necessita per optar a aquesta deducció a la declaració de la Renda?

Per poder aprofitar aquesta deducció, cal disposar de la documentació adequada. Cal tenir el certificat d'empadronament que demostri la residència abans i després del trasllat i un informe de vida laboral. També cal comptar amb un certificat que confirmi que la persona ha estat d'alta com a demandant d'ocupació i un contracte laboral que especifiqui el lloc de treball.

Així mateix, el contracte de lloguer al nou municipi és rellevant, així com qualsevol altre document que acrediti el trasllat, com els rebuts de la llum i el gas.

Com aplicar la deducció?

A l'hora de fer la Renda, cal marcar la casella 19. Correspon a “l'increment per a contribuents aturats que acceptin un lloc de treball que exigeixi el trasllat de la seva residència a un altre municipi”.

Quan canviïs la residència habitual a la declaració, ja et podràs beneficiar d'aquesta deducció.