Després de patir durant dos anys una pandèmia mundial que ens turmenta constantment, sembla que el coronavirus encara no ens ha mostrat el pitjor. Ni les mascaretes, ni les vacunes, ni les mesures d'higiene i seguretat no han aconseguit frenar una malaltia que creix per moments.
Que ingenus vam ser fa un parell de mesos en pensar que el virus tenia les hores comptades. Quan pensàvem que diríem adeu d'una vegada per totes a aquest malson, va arribar la sisena onada a causa de la nova variant, òmicron.
Tot i això, la veritable amenaça podria arribar ara. I és que el coronavirus ha mutat, arribant a combinar dues de les seves variants en una de sola, el 'deltacron' ha deixat de ser un secret de domini públic, ja és una realitat. El món sencer, atemorit davant la nova amenaça.
De moment, la veiem de lluny
Afortunadament, Espanya encara no ha patit les conseqüències d'aquesta nova variant de coronavirus. I és que els primers casos s'han confirmat a Xipre, on les autoritats han informat que és una versió combinada de delta i òmicron.
Rep el nom de 'deltacron' i és una barreja entre totes dues. Així ho ha explicat el professor de Biologia de la Universitat de Xipre i director del Laboratori de Biotecnologia i Virologia Molecular, Leondios Kostrikis.
Una combinació realment terrorífica
El professor titulat ha explicat en declaracions a la cadena 'Signa TV' que la nova variant 'deltacron' té la signatura genètica de la variant òmicron i els genomes de la variant delta. Sens dubte, una mutació que atemorirà el món sencer.
De tota manera, han estat només 25 els casos detectats. Una dada curiosa és que destaquen que la majoria de contagiats ja estaven hospitalitzats per coronavirus anteriorment a aquesta nova infecció.
Només queda esperar els resultats i decidir
El dia 7 de gener van ser notificats els 25 positius per 'deltacron' i es van enviar les mostres dels pacients a la base de dades internacional GISAID de l'Institut Pasteur. Aquesta és l'encarregada de publicar la seqüenciació oficial de les noves mutacions de la grip i el coronavirus.
Kostrikis ha explicat que haurem d'esperar i «veurem en el futur si aquesta variant és més patològica o contagiosa o si s'imposarà» als seus dos components, delta i òmicron. Tot i això, cal destacar que 'deltacron' difícilment arribi a superar la velocitat de propagació i de contagis de la variant que ha provocat aquesta sisena onada del coronavirus.
La nova infecció que combina dos anteriors acaba d'arribar i hem d'esperar per veure quin serà el seu desenvolupament, perquè «encar ano pot ningú ni ha de dir res de 'deltacron'. Molt pocs casos a Xipre, i no se'n sap la seva rellevància». Així de ferm es va mostrar un metge de la Universitat Johns Hopkins, el doctor Óscar Cingolani, a les seves xarxes socials.
Un 'déjà vu' constant
Aquesta història ja ens és familiar. Ja fa uns dos anys de l'arribada del coronavirus a les nostres vides, i ni en el pitjor dels casos ens hauríem imaginat una situació com la que vivim.
Una pandèmia mundial que ha anat evolucionant amb el temps, amb les baixades i pujades, però que no ha parat de turmentar-nos. Tot i la nostra constant lluita per fer desaparèixer la malaltia, no hem arribat a veure mai la llum al final del túnel.