Imatge d'una sortida de sol rogenca a Olèrdola, Alt Penedès

Clara millora del temps, encarem una setmana ‘típica’ de gener: Previsió a Catalunya el dimarts 11 de gener

L’anticicló se’ns tira al damunt amb temperatures força normals per l’època i contrast tèrmic cada cop més marcat. Venen dies per aprofitar i de minves de gener

L’últim front ens ha deixat precipitacions abundants al Pirineu amb una cota de neu que ha parat ben boja amunt i avall. El vent també ha estat notícia les últimes hores al sud i Empordà, i els núvols i algun xàfec també han fet acte de presència. Tot plegat serà història a partir d’aquest mateix dimarts, 11 de gener.

Al matí encara quedaran restes de núvols al sud i oest, així com boires matinals a molts punts, però marxaran ràpidament. De matinada i fins a primeres hores no es descarten ruixats a la cara nord del Pirineu i punts locals de la costa i prelitoral. Però aquests fenòmens anecdòtics marxaran ràpidament i tindrem una jornada de sol radiant en conjunt.

El vent també afluixarà, tot i que encara quedarà tramuntana a l’Empordà i restes de mestral intermitent a l’Ebre. La nit serà més freda i les màximes baixaran a la meitat oest i pujaran clarament a l’est amb moltes màximes de 10º a 15º. L’anticicló se’ns tira al damunt i ens ve una setmana clàssica de gener amb calma, TºC normals amb contrast tèrmic i minves al mar.

Mapa de previsió el mató de l'11 de gener del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió la tarda de l'11 de gener del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Adeu al front atlàntic

Pel que fa a l’estat del cel, el front atlàntic marxarà definitivament aquest dimarts i la calma dominarà. Tot i això, de matinada i a primeres hores quedaran restes de xàfecs a la cara nord del Pirineu i algun ruixat molt local a punts del litoral i prelitoral. A matí hi haurà boires a l’interior i restes de núvols al sud i oest, però sol radiant al nord-est que s’imposarà arreu sense excepcions.

Per tant, la calma torna en conjunt a Catalunya i aquesta situació tranquil·la durarà força dies. En referència al vent, també afluixarà clarament però seguirà la tramuntana a l’Empordà. El mestral pràcticament desapareixerà, però pot bufar intermitentment en alguns moments a l’Ebre.

Canvis en les temperatures

Si ens fixem en les temperatures, patiran alguns canvis amb l’arribada de la calma. El fet que el vent reescalfat de mestral i els núvols desapareguin farà que les màximes pateixin canvis importants. Baixaran a tota la meitat oest i pujaran clarament a Barcelona i Girona amb la majoria de valors entre els 10º i 15º.

Un ambient força normal per l’època amb un contrast tèrmic cada cop més marcat. La nit serà més freda i les glaçades aniran guanyant terreny a poc a poc.

Anticicló de gener

De cara als dies vinents, l’anticicló clàssic de gener se’ns tira al damunt i viurem jornades de molta calma. Venen hores i hores de sol, boires i ambient força normal per l’època amb marcat contrast tèrmic entre el dia i la nit. També viurem les minves de gener a la platja amb la baixada del nivell del mar per la pressió anticiclònica.