La menstruació, coneguda també com a regla o període, pot ser més incòmoda i dolorosa del que creiem. Encara que el normal seria que fos regular i no presentés un dolor sever, hi ha alguns casos en què això no és així. Per això, moltes dones no poden exercir les seves tasques de manera adequada als seus llocs de treball.
De forma general, podríem dir que la menstruació compleix una finalitat a la dona, i és la de preparar el seu cos cada mes per a un possible embaràs. Moltes vegades, quan aquest embaràs no passa, el cos entén que ha d''eliminar' el que hagués estat la futura casa del nadó. És en aquell moment quan es produeix el sagnat.
És la menstruació igual per a totes les dones?
Aquest sagnat no és res més que el resultat de la descamació de l'endometri. L'úter es desprèn del seu recobriment i és aleshores quan s'inicia la menstruació, conformant així les secrecions vaginals.
Quan això passa, passats uns dies, l'endometri torna a engrossir-se i inicia novament els canvis necessaris per preparar, en el cicle següent, un altre possible embaràs. Tot i això, algunes dones viuen el seu cicle menstrual de forma molt diferent de la d'altres.
Les regles doloroses, més comunes del que creiem
No totes les dones presenten el mateix patró pel que fa a la menstruació: algunes tenen cicles més llargs i altres en tenen de més curts. Algunes són regulars i d'altres més irregulars. Independentment d'això, és completament normal presentar cert dolor durant la menstruació.
No obstant això, quan aquest dolor comença a augmentar, és constant i no cessa, potser ja no ho és. Malauradament, moltes dones es troben mensualment en aquesta situació. És per això que la nova llei de l'avortament, que actualitza la del 2010, fa una menció especial a aquest aspecte. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, considera necessari reconèixer «els drets menstruals i la lluita contra el silenci històric de la menstruació».
Atenent al fet que la menstruació pot arribar a ser incapacitant en molts casos, aquesta nova reforma la inclou com a situació d'incapacitat. Això sí, ha d'estar diagnosticada prèviament.
Aquests són els casos en què procediria la baixa laboral
Tal com es descriu a la redacció del nou text normatiu, la salut menstrual s'entén com «l'estat integral del benestar físic, mental i social». A més, s'afegeix que no es tracta merament de «l'absència de malaltia o malaltia, en relació amb el cicle menstrual». Per tant, de la mateixa manera que es consideraria un avortament (voluntari o no), una menstruació dolorosa es classificaria com una situació especial d'incapacitat temporal per contingències comunes.
Una menstruació incapacitant, en aquest cas, podria derivar d'una dismenorrea, cosa que podria estar generada per una patologia que ja hagi estat diagnosticada. D'aquesta manera, el professional de la salut podrà donar baixa laboral a una dona.
No obstant això, en aquest cas hi ha certes diferències respecte a la resta de baixes per malaltia o accident no laboral. Per exemple, a qualsevol dona que obtingui aquesta baixa no se li exigirà un període mínim de cotització per cobrar-ne la prestació.
Així mateix, aquesta prestació estarà a càrrec de la Seguretat Social, amb la diferència que l'import s'abonarà des del primer dia de la baixa. Tot i això, la quantitat a cobrar encara està per definir.
Com se sol·licita?
El més habitual en aquests casos és que la dona que tingui menstruacions incapacitants ja tingui un historial mèdic previ i recurrent pels mateixos motius. Però sigui o no aquest el cas, serà el metge de capçalera la persona encarregada de valorar la situació, i de determinar si es tracta d'una menstruació incapacitant o no que doni pas a una baixa.
En el cas que sigui així, serà també el mateix metge qui valori el nombre de dies de baixa. Pel que fa al permís per menstruació incapacitant, aquest tindrà validesa anual i s'haurà de renovar cada any.