Malgrat totes les restriccions derivades de la pandèmia i l’obligatorietat de fer les trobades familiars molt més reduïdes, per Nadal menjarem bé. Així, en aquestes dates tan assenyalades, a les taules de moltes llars sovintejaran els canapès, les sopes amb galets, les carns rostides i el marisc fresc. També, els pollastres i els galls, que en molts casos seran cuinats segons la recepta tradicional catalana o al forn, amb algun acompanyament ben saborós.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
En això, cada vegada molts més consumidors escullen un producte exclusiu, de més qualitat i de proximitat per a l’elaboració del plat principal de les festes. Es tracta del gall negre de raça penedesenca, que ofereix una carn amb tot el gust i la textura, però tendra a la vegada, i és considerada una de les millors carns de pollastre que es pot trobar al mercat europeu.
A Rodonyà, a l’Alt Camp, Enric Ferré és un dels productors que compta amb el segell de qualitat IGP Gall del Penedès, amb l’empresa La Besàvia. Assegura que «malauradament, encara avui les vendes del gall penedesenc són molt estacionals, tot i que es treballa per revertir la tendència». Així, el consum de pollastres es dispara per Nadal, quan en ven uns 2.000, mentre que amb les vendes de la resta de l’any arriba als 5.000 galls, uns 60 o 80 a la setmana.
«El 2020 ha estat un any molt difícil»
Aquest 2020 tampoc és un any fàcil per a Ferré. El confinament domiciliari, el tancament de la restauració i la incertesa en les restriccions durant les festes de Nadal són alguns dels aspectes que han condicionat la producció i les vendes del seu producte. «El 70% de la meva producció va directa als restaurants de la zona i el seu tancament durant mesos ha tingut una afectació molt important», explica.
Per contra, la granja La Besàvia en els últims dies ha notat un increment en els encàrrecs i en la venda directa i a les carnisseries, i això fa pensar que la tendència per als àpats de Nadal d’enguany serà anar menys al restaurant i cuinar més a casa, per la incertesa que plana sobre el tancament del sector de la restauració. «Si les comandes continuen a l’alça, d’aquí a pocs dies hauré esgotat tots els galls que puc oferir, ja que la previsió, en un any tan dolent, no era poder superar el llindar de vendes de l’any passat», exposa l’Enric.
«Més de 80 pollastres morts en un mes i mig»
El mes de maig passat, TarragonaDigital alertava que amb el confinament domiciliari de la població i la impossibilitat de fer batudes, es van incrementar els atacs de la fauna salvatge a les granges avícoles i als conreus. En aquest sentit, Ferré va perdre, en un mes i mig, prop de 80 galls dels 1.000 que té habitualment a les seves instal·lacions a causa de la intrusió d’una guineu durant les nits.
Per a ell, això ha suposat unes pèrdues econòmiques valorades en més de 2.000 euros que s’afegeixen a davallada radical de les vendes durant l’any a causa la conjuntura delicada actual.