Sindicats i patronals han lamentat que milers d'autònoms hagin de pagar la quota a l'abril tot i rebre la prestació extraordinària per cessament d'activitat, tal com va afirmar el Ministeri de Seguretat Social del govern espanyol aquest dimecres. Tot i que la quantitat carregada serà bonificada posteriorment a aquell qui té l'ajuda, la CTAC alerta que «a alguns autònoms els hi va de 200 euros» durant l'abril.
El sindicat calcula que uns 13.000 beneficiaris hauran de pagar l'import de l'abril a Catalunya. Som Autònoms de la Intersindical-CSC proposa que els treballadors no rebin cap sanció si la quota no es pot ingressar per falta de saldo al compte. Per Autònoms Pimec, la solució passa per «condonar» durant uns mesos la cotització a tots els autònoms.
Alguns beneficiaris de prestació encara hauran de pagar la quota d'abril
En una conferència aquest dimecres, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá i el director general d'Ordenació de la Seguretat Social, Borja Suárez, van admetre que hi hauria autònoms que hauran de pagar la quota del mes d'abril tot i ser beneficiaris de la prestació extraordinària. «Aquells a qui no se'ls va reconèixer la prestació el dia 16, ja no hi havia temps a no passar-los la quota del mes d'abril», va dir Suárez, que va puntualitzar que l'import serà bonificat posteriorment.
Tenint en compte que, segons el ministeri un 90% de les 920.000 que s'han pagat s'havien tramitat amb temps suficient per evitar el càrrec de la quota, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) calcula que uns 13.000 beneficiaris de la prestació extraordinària a Catalunya hauran de pagar l'import de l'abril. «Hi hauria d'haver més agilitat entre les mútues d'accidents i la Seguretat Social», ha demanat la presidenta de la CTAC, Sandra Zapatero.
«A depèn de quin autònom li va de 200 euros»
Tot i comprendre que el sistema està «desbordat» i admetre que «és molt difícil» actuar sobre accions massives com el cobrament de les quotes, Zapatero creu que «no és correcte» que es carregui aquest import a cap de les persones que han demanat la prestació, perquè o bé han hagut de tancar el negoci o han pogut acreditar una pèrdua del 75% dels ingressos. «Estem parlant d'una tresoreria molt dèbil, depèn de quin autònom els hi va de 200 euros. El que no podem fer és anar enfonsant el col·lectiu», ha explicat, abans d'afegir que aquest és un «problema greu del sistema» que es repetirà «mes a mes».
La presidenta de l'organització vinculada a la UGT valora positivament les moratòries dels lloguers de grans empreses, administracions, grans tenidors i superfícies de més de 1.000 metres quadrats, aprovats en l'últim Consell de Ministres. De la mateixa manera, veu favorablement que la prestació extraordinària es pugui demanar fins finals de maig i cobrar retroactivament, cosa que permetrà que «molts més autònoms entrin en la mesura». De moment, a finals de la setmana passada, 130.000 catalans van poder cobrar la prestació extraordinària. Les sol·licituds per accedir a l'ajuda es van enfilar fins a les 150.000, més d'un 30% dels 542.000 treballadors per compte propi a Catalunya.
D'altra banda, la responsable de Som Autònoms de la Intersindical-CSC, Carme Teixidor, ha criticat que un problema administratiu impedeixi evitar que la quota es carregui als autònoms que no puguin pagar a l'abril. «El problema econòmic real s'està patint ara, a l'abril, per tant aquesta quota d'abril serà un desastre», ha considerat Teixidor.
Per aquest motiu, proposa que es permeti als treballadors per compte propi treure els diners del compte on es carrega la quota i que aquesta no sigui ingressada per falta de saldo «sense que hi hagi cap sanció». Segons Teixidor, l'«única esperança» per reflotar un col·lectiu en una situació «molt complicada» és que la prestació extraordinària es pugui continuar cobrant un cop aixecat l'estat d'alarma sempre i quan l'autònom no rebi ingressos perquè la seva activitat no s'ha recuperat. I és que Teixidor considera que les mesures que han pres els governs per pal·liar la situació dels autònoms «són insuficients, arriben tard i malament» amb procediments «molt feixucs» i amb ajudes que «no arriben a qui les necessita».
La solució per Pimec, la condonació de la quota per uns mesos
Per part d'Autònoms Pimec, la solució passa per «condonar» durant uns mesos la cotització a tots els autònoms, com s'ha fet en altres països europeus. «La gent no està produint i sense produir no es pot pagar, és una llosa molt gran. Va arribar molt malament al sector la quota de març i si a l'abril (la quota) es cobra a la majoria d'autònoms, farà molt mal al teixit de forma directa», ha explicat el seu president, Miquel Camps.
A la situació «desesperada» per la caiguda d'ingressos s'hi afegeix, assegura, la dificultat que s'estan trobant els treballadors per compte propi per tramitar les ajudes extraordinàries i per accedir als crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). En aquest sentit, Camps creu que les moratòries dels lloguers no seran útils pels autònoms del petit comerç i es pregunta si es podran tramitar amb prou agilitat per la resta del col·lectiu.
«Els autònoms són una capa molt dèbil, amb una estructura financera que no és equiparable a les grans empreses. No tenim els recursos per aguantar aturades de producció, el que s'ha de fer és parar la quota i lligar-la als ingressos. És a dir, que aquell que facturi, que pagui una part proporcional dels ingressos, però no hi hagi un import fix», ha valorat.