Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Policia Nacional i DNI.

Si et demanen el número del DNI, encén les alarmes: la Policia alerta d'una estafa

No donis mai el DNI a desconeguts, si no vols tenir problemes seriosos

La Policia posa en alerta els ciutadans perquè no caiguin al parany dels estafadors. Per això, si fa poc t'han sol·licitat el número del DNI o una foto, potser hauries d'extremar les precaucions. Darrere d'aquesta petició es podria amagar un intent d'estafa o frau.

Hem de ser tan previnguts com sigui possible a l'hora de compartir informació personal. I més en aquests temps, on Internet s'encarrega de multiplicar els perills. En aquest cas, caldrà posar el focus sobre el DNI, que és la clau de què disposem per fer una sèrie de tràmits.

Recomanen que mai se'n faciliti el número a cap pàgina desconeguda o de la qual sospitem. Mai no se sap qui pot estar al darrere i l'ús que farien amb aquestes dades en el seu poder.

Els perills de facilitar el número del DNI

De vegades pensem que no passa res per donar el nostre número de DNI o introduir-lo en alguna web. Tot i això, sí que ens podríem enfrontar a greus contratemps, com ha recordat diverses vegades la Guàrdia Civil. Últimament, els delinqüents fan servir aquest codi per registrar-se a les cases d'apostes.

Per tant, estarien cometent un delicte de suplantació d'identitat. També hi ha la possibilitat que el facin servir de manera fraudulenta per demanar préstecs, sobretot els anomenats crèdits ràpids. A més d'obrir comptes al banc o fer un altre tipus d'operacions.

Foto d'un DNI espanyol.
No donis mai el DNI a desconeguts. | Europa Press
 

Per sort, la major part de les entitats i companyies públiques han intentat millorar la seva seguretat i ja no es conformen amb el DNI. Exigeixen altres dades per poder dur a terme aquests tràmits.

No obstant això, un altre dels detalls que ens poden comportar un seriós problema és enviar una fotografia o còpia del DNI. Si amb el número ja hi ha un risc seriós que suplantin la nostra identitat, amb una imatge del document ja ho tindran molt més senzill.

Com poden fer servir el document?

Aconseguir el document nacional d'identitat dels altres és molt senzill. Sobretot a les plataformes de compravenda. El suposat venedor sol sol·licitar als compradors una imatge del DNI per assegurar-se que efectuarà la compra.

Adverteixen també de com resulta de perillós proporcionar-lo a través d'altres aplicacions com Telegram o WhatsApp, o fins i tot a les xarxes socials. És possible que en alguna ocasió l'hàgim d'enviar per a algun tràmit concret. És el cas del lloguer d'una casa rural o una habitació d'hotel.

Si fos així, l'adequat seria enviar-lo retocat. Seria convenient pixelar la foto i la signatura, a més d'incorporar-hi una marca d'aigua. Tampoc no estaria de més que s'especifiqués l'ús de la còpia.

Tot això serveix perquè no es faci servir per a altres usos. No estaria malament recordar que el ciutadà està protegit pel Reial decret 522/2006, del 28 d'abril, on es recull que queda prohibit que una persona o institució pugui guardar una còpia del DNI.

Foto d'un carnet d'identitat.
Poden suplantar la nostra identitat amb una còpia del document. | Cedida
 

Altres documents que ens poden donar problemes

Cal tenir molt de compte amb el carnet d'identitat, però també amb altres documents on pugui aparèixer informació privada. És el cas de les targetes de crèdit o fins i tot de la targeta sanitària. Mai s'han de proporcionar dades personals a desconeguts.

A més, és possible que moltes persones guardin als mòbils una fotografia amb el document d'identitat. Si fos així, el més convenient seria que el tinguessin en carpetes de seguretat amb contrasenya. Si no és així, sempre hi ha el perill que algú hi pugui accedir.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp