Els treballadors espanyols, tant públics com de l'àmbit privat, podrien veure's obligats a vacunar-se contra la Covid-19 molt aviat. Així ho han demanat ja diverses associacions i organitzacions d'empresaris, algunes d'elles molt importants.
L'última a unir-se a la petició ha estat la mateixa CEOE (Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials). La seva versió arriba després que Foment del Treball, la principal patronal de Catalunya, demanés aquesta mesura al Govern de la Generalitat.
Concretament, Foment del Treball ha demanat valorar la possibilitat que la vacuna sigui obligatòria per a tots els treballadors. Argumenten que «el progressiu retorn a la presencialitat» i l'«aclaparadora evidència sobre la seguretat i efectivitat de les vacunes» així ho requereixen. Creuen que una mesura així ofereix l'oportunitat de recuperar els vells hàbits de la vida quotidiana de forma més segura.
La CEOE, per part seva, s'ha sumat a la petició i així li ho farà saber al govern espanyol i al Ministeri de Sanitat. «Es tracta que prevalguin l'interès general i la seguretat sanitària», explica l'organització.
Creuen que «existeixen suficients disposicions legals que fonamentarien una decisió del ministeri en aquest sentit. És qüestió de voluntat política establir l'obligatorietat de la vacuna», exposen.
Així, la patronal espanyola vol que tots els treballadors estiguin obligats a vacunar-se per a continuar desenvolupant la seva activitat professional. La intenció és que gairebé tota la població estigui vacunada, de manera que els contagis no suposin un problema per a l'economia.
Fins ara, quan els contagis augmentaven, també ho feien les restriccions, que s'acarnissaven amb alguns dels sectors econòmics més importants. Així, l'hostaleria, l'oci nocturn o la cultura havien de tancar o tenien aforaments molt limitats que deixaven la seva activitat econòmica en números vermells.
Si tots els treballadors estan vacunats, un contagi entre el personal no suposaria un problema de salut per a la resta. Fins i tot podrien evitar-se les quarantenes obligatòries de la resta de treballadors de l'empresa, com ja ocorre amb els nens vacunats en els col·legis.
D'aquesta manera, la patronal espanyola s'alinea amb les tesis d'altres països que ja han pres aquest camí. Als Estats Units o Itàlia, els seus governs ja exigeixen la vacunació obligatòria a tots els treballadors. En altres països s'aplica solament als treballadors públics, i en uns altres, de moment, s'exigeix per als treballadors sanitaris.
La llei espanyola podria permetre prendre aquesta mesura
La patronal creu que la legislació espanyola permetria una mesura d'aquest calibre sense entrar en contradiccions amb els drets individuals dels ciutadans. L'article 42 de la Constitució estableix que els «poders públics» podran «organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives». Motiu pel qual, sota aquest article, el govern podria obligar a vacunar a tota la població per a protegir la salut pública nacional.
La llei 31/1995 de prevenció de riscos laborals també podria contemplar «excepcions» respecte a la voluntarietat dels treballadors. Si s'entén que la Covid-19 representa un risc laboral, podria obligar a vacunar-se a tot el personal.
Malgrat tot, la patronal és conscient que hi ha un conflicte entre el dret individual dels treballadors i l'interès general. Així i tot, creuen que el govern espanyol pot «imposar aquest tipus de mesures per a salvaguardar la salut del conjunt de la societat».
Recorden, en aquest aspecte, que a tot el món s'han posat ja més de 6 milions de dosis de les vacunes. Són segures i eficaces per a prevenir la malaltia i han permès a molts països reprendre una certa normalitat prepandèmica.
La intenció, llavors, és tornar a aquesta normalitat amb la seguretat i garantia que els treballadors estiguin vacunats.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]