La tercera dosi de la vacuna possiblement s'estén també al grup de població de 65 a 69 anys. Es tracta d'una possibilitat que estan analitzant ara el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Però els sexagenaris que van completar la pauta amb AstraZeneca es trobaran amb una important novetat.
Aquesta tercera injecció serà d'una altra farmacèutica, sigui de Pfizer o Moderna. Tot apunta al fet que serà la primera opció. Així ho han confirmat a 'El País' fonts de la Comissió de Salut Pública.
En aquesta reunió es va abordar un altre assumpte de vital importància sobre la vacuna: la data de la punxada de reforç per als majors de 70 anys. Si tot transcorre dins de la normalitat, el més lògic és que comencin amb aquest procés a finals d'aquest mes.
Es va discutir la possibilitat de rebaixar l'edat mínima de la tercera injecció fins als 60 anys. No obstant això, la majoria dels presents en aquesta trobada van mantenir la idea de fixar el límit en els 65. La majoria dels experts en la matèria no veuen precís continuar amb la immunització en aquelles persones sanes per sota dels 60.
Estimen que en aquests moments resulta més important centrar-se en els majors de 70 anys, que suposen més de 6,5 milions de persones. Aquest reforç de la vacuna s'allargarà durant diverses setmanes. Amb el pas del temps avaluaran la possibilitat de rebaixar l'edat de la tercera dosi.
També entenen que es tracta d'un pas bastant complex, que no estarà exempt de polèmica. La passada primavera, Sanitat ja va intentar sense èxit que 1,5 milions de treballadors essencials completessin la pauta amb una segona dosi de Pfizer. Això suposava canviar de sèrum.
Però la immensa majoria es va decantar per tornar a inocular-se el fàrmac d'AstraZeneca, malgrat els riscos de trombes.
Espanya, com la resta de països de la UE, va apostar per les vacunes d'ARN missatger com a base de la seva estratègia d'immunització. Aquestes són les de Pfizer i Moderna.
Una vegada que va començar a comptar amb les dosis suficients d'aquests sèrums, va poder intensificar el ritme de vacunació. Amb AstraZeneca es van registrar alguns episodis de trombes bastant greus. Això unit a l'enfrontament de la Comissió Europea amb la farmacèutica van provocar que desaparegués per complet del plantejament de les autoritats sanitàries.
Això provocarà, entre altres coses, que no hi hagi sèrum disponible per a vacunar als majors de 60 anys en cas d'una tercera injecció.
Espanya va anar administrant les vacunes disponibles a mesura que es rebien, donant preferència als grups de major risc. Els primers a rebre la immunització van ser els majors de 80 anys, on gairebé el 100% va tenir la pauta completa al maig.
La majoria d'ells es van punxar amb Pfizer, sobretot perquè va ser la primera a subministrar grans quantitats en una primera fase. Alguns també van poder rebre la Moderna, però en menor mesura.
El segon grup de població a rebre la vacuna va ser el dels 70 anys. El componen 3,9 milions de persones i van ser immunitzades el 97% d'elles. A finals de juny ja havien rebut tots la segona dosi. Van ser immunitzats amb el mateix sèrum que els anteriors.
AstraZeneca ja és història
La població d'entre 65 i 69 anys abasta a gairebé 2,6 milions d'espanyols. Aquesta xifra es duplicarà en el cas d'englobar fins als 60. La majoria d'ells van ser vacunats amb AstraZeneca, encara que n'hi va haver alguns que van poder rebre el sèrum de Pfizer o Moderna.
En el moment en què la Comissió de Salut Pública decideixi posar la dosi de reforç als sexagenaris haurà de prendre una mesura. Ja no hi haurà opció de repetir amb AstraZeneca, així que oferirà a tots els pacients Pfizer o Moderna.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]