Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'un flascó de Moderna

Diversos països europeus deixaran de vacunar els joves amb Moderna

El motiu és que s'han confirmat efectes secundaris molt greus

Tot i que la campanya de vacunació està molt avançada, segueixen sorgint dubtes sobre algunes vacunes que s'administren a Europa. Fa uns mesos, les que van quedar assenyalades pels casos de trombes van ser AstraZeneca i, en menor part, Janssen. Però sembla que ara és el torn de Moderna.

Ja fa uns dies que diferents països han decidit deixar d'administrar aquesta vacuna a un sector de població concret: els joves. Tot després que s'hagin detectat diversos casos d'un perillós efecte secundari que els afecta només a ells.

L'últim país a prendre aquesta decisió ha estat Suècia. Les autoritats sanitàries sueques fa unes hores han confirmat que se suspèn la vacunació amb Moderna en menors de trenta anys.

En un comunicat del govern suec, explicaven que la decisió es deu a aquests efectes secundaris que s'han vist en alguns vacunats. Concretament, es refereixen a uns problemes d'inflamació del cor, com la miocarditis o la periocarditis.

«Estem supervisant la situació i estem actuant ràpidament per a garantir que la vacunació contra la covid-19 sigui el més segura possible, mentre intentem donar la protecció adequada», afirmava Anders Tegnell, epidemiòleg i cap de l'Agència de Salut Pública de Suècia. El 'Fernando Simón' del país escandinau ha confirmat que la paralització serà immediata.

L'executiu nòrdic també ha confirmat que a aquest sector de la població se li administrarà exclusivament la vacuna de Pfizer. Així ho expliquen diverses fonts al diari 'Aftonbladet'.

Tegnell, però, ha volgut tranquil·litzar la població que ja ha rebut una o dues dosis de Moderna. «La gent que s'ha vacunat recentment, amb una o dues dosis, no s'ha de preocupar, perquè el risc és molt baix», assegurava. I insistia en el fet que «és bo conèixer els símptomes per estar alerta».

L'altre país que ha pres una decisió similar és Dinamarca, que també ha paralitzat l'administració de la vacuna de Moderna a part de la població jove.

Segons recollia el diari 'Berlingske', les autoritats daneses encara han baixat més el rang d'edat per a poder rebre aquesta vacuna. Concretament, no es podrà administrar als menors de divuit anys.

Malgrat això, l'Autoritat de Salut i Medicaments ha insistit que cal mantenir la confiança en aquesta vacuna. «La vacuna de Moderna és una vacuna segura i eficaç», explicaven en un comunicat.

També assenyalaven que qualsevol de les dues vacunes amb ARN pot causar aquests símptomes. «Tant la vacuna de Moderna com la de Pfizer / BioNTech poden provocar en casos rars una inflamació del múscul cardíac», recollia el document.

«Afortunadament, és una malaltia que gairebé sempre desapareix per si sola. I en cas de necessitar assistència mèdica, els professionals hi estan acostumats», afirmava la directora de la Junta Nacional de Salut danesa, Bolette Soborg.

Altres països de moment només ho han recomanat

D'altra banda, Suècia i Dinamarca no són els únics països que han pres mesures respecte a la vacuna de Moderna. Finlàndia també se suma a intentar evitar que aquesta vacuna s'administri a la població jove.

En aquest país s'ha especificat que només es tracta d'una recomanació. En principi, aquesta afectarà els homes menors de trenta anys.

El director de l'Institut de Salut i Benestar, Mika Salminen, avui ha confirmat les modificacions que s'han fet al protocol de vacunació a l'estat finlandès. Als vacunats d'aquesta part de població que hagin rebut una dosi de Moderna se'ls posarà una segona de Pfizer. La resta ara rebran només la primera dosi d'aquesta mateixa vacuna.