Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un volcà en erupció

Es registra un intens terratrèmol a La Palma i una nova llengua de lava arriba al mar

L'Institut Geogràfic Nacional ha registrat el sisme més intens fins ara, de 4,3 graus

L'erupció del volcà Cumbre Vieja a La Palma segueix en plena activitat i un terratrèmol de 4,3 graus acaba de sacsejar l'illa. Així ho ha comunicat l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). Es tracta del tremolor més intens registrat des de l'inici de l'erupció.

Concretament, el terratrèmol s'ha detectat a Villa de Mazo, a gairebé 35 quilòmetres de profunditat. Coincideix, a més, amb una nova llengua de lava que aquest migdia ha arribat a la mar entre les platges de Los Guirres i el Charcón. Els experts desconeixen el seu origen.

D'altra banda, el núvol de cendra procedent de l'erupció volcànica ha obligat a parar de manera temporal els vols de Binter amb La Palma. L'aerolínia ha comunicat la decisió per causes de força major. L'aturada es mantindrà com a mínim fins demà divendres a les 13.00 hores.

La mesura afecta els 34 vols que estaven previstos per a avui, tan dins de l'illa com nacionals. Fonts d'Aena han assenyalat que les tasques de neteja començaran quan deixi de caure cendra sobre la pista. Les condicions actuals no permeten assegurar la seguretat, i per això s'ha pres la decisió.

Més terratrèmols a La Palma

La xarxa de vigilància de l'Institut Geogràfic Nacional segueix 24 hores la situació de l'illa. Aquesta passada nit ha registrat 16 sismes al voltant del volcà en erupció. De tots aquests terratrèmols, cinc han superat els 3 graus. El major ha estat de 3,5 i ha tingut lloc a Villa de Mazo, a les 01.33 hores.

Hores després, en el mateix lloc, s'ha produït el terratrèmol més gran registrat a l'illa fins ara. Es tracta d'un sisme de 4,3 graus, que ha vingut seguit d'altres moviments de menor abast. La majoria d'aquests terratrèmols s'han produït a una profunditat entre 11 i 14 quilòmetres de profunditat.

Només en el dia d'ahir es van registrar més de mig centenar de sismes, sent el major de 3,7 graus. Es va sentir amb especial intensitat en nombrosos nuclis d'El Paso, Villa de Mazo, Breña Baja, Los Llanos de Aridane, Santa Cruz, Tazacorte i Puntallana. No es descarten nous moviments.

Una nova llengua de lava arriba al mar

Ara mateix hi ha una única colada que descendeix de manera fluida des del con fins al mar. S'ha descobert un túnel de lava que permet la connexió entre el centre emissor de lava i l'oceà. Això és una bona notícia, perquè significa que probablement la colada no s'eixamplarà.

A més s'ha detectat una nova llengua de lava al mar, procedent del volcà Tajogaite de La Palma. És la colada sud que estava retinguda a Todoque. A 200 metres de la costa, una bifurcació de la colada principal ha creat una llengua nova que va camí cap al mar.

La llengua ha arrasat hivernacles i finques de plàtans, i de fet la zona devastada és una de les quals té major producció d'aquesta fruita. Continua així l'arribada de la lava al mar, que es va produir per primera vegada el 28 de setembre sense conseqüències per a la població evacuada.

El pla segueix en alerta màxima

Els experts i les autoritats segueixen de prop l'evolució de l'erupció, que es troba en fase de plena activitat. El pla de prevenció segueix en alerta màxima davant qualsevol modificació de les colades que obligui a adoptar noves mesures de protecció. El volcà està demostrant un gran dinamisme.

El Cumbre Vieja manté una activitat efusiva i estromboliana, i de moment no sembla que hagi de disminuir. Qualsevol canvi en les colades obligaria a canviar el pla de protecció de les poblacions veïnes. El que més preocupa ara les autoritats és l'empitjorament de la qualitat de l'aire.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]