Una cinquantena d'entitats han reclamat aquest dimecres el tancament de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, la comissaria situada a la Via Laietana de Barcelona, i la seva reconversió en un centre de memòria del Franquisme i de les tortures que s'hi van produir durant la dictadura.
En un acte aquest dimecres encapçalat per Òmnium Cultural, la Fundació Josep Irla, l'Associació d'Expresos Polítics del Franquisme i la Fundació Cipriano García, les organitzacions que donen suport a la iniciativa han recordat que el Congrés dels Diputats va instar el govern espanyol a cedir l'edifici a institucions catalanes.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
La dura crítica d'Òmnium
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha exigit «prou impunitat en aquest edifici, que encara representa la memòria viva del Franquisme», i en el qual «encara s'hi denuncien males praxis policials».
Mauri també ha considerat «una anomalia» que en un edifici conegut per les tortures policials encara hi hagi una comissaria, per la qual cosa ha reclamat tancar-la per «fer net». Per això, ha demanat que l'edifici «es reconverteixi en aquest centre de memòria i de dignitat on no s'oblidi el passat» per tal d'explicar a les generacions futures el que hi va succeir.
Comparen la comissaria amb la seu que la Geheime Staatspolizei nazi
El president de l'Associació d'Expresos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, ha comparat la comissaria amb la seu que la Geheime Staatspolizei nazi, la Gestapo, tenia a la ciutat francesa de Lió. «La seu de la Gestapo autòctona era la Via Laietana i els nostres carnissers de Lió a Barcelona eren Quintela, els germans Creix, Genuino Navales i d'altres», ha afirmat. A més, ha relatat que el fet de sortir de la comissaria de la Via Laietana per anar a la presó era «un alliberament» perquè suposava la fi de les tortures.
L'exconseller de la Generalitat i actual vocal de la Fundació Josep Irla Josep Huguet ha apuntat que, malgrat que es va instar el govern espanyol de Mariano Rajoy a la cessió de l'edifici, amb el nou govern de Pedro Sánchez «això s'ha de tornar a posar sobre la taula», ja que la proposició no de llei que s'havia aprovat a la cambra espanyola ha decaigut. «L'última clau aquí està en mans del govern de Madrid», ha assenyalat, tot i que si la titularitat de l'edifici abans de la guerra ja era de la Generalitat «hi hauria relativa facilitat fer la transferència», ha afegit.
Lamenten que no s'ha dut a terme cap investigació sobre les actuacions
Per a la directora de la Fundació Cipriano García, Rosa Sans, ha destacat el valor «com a patrimoni immaterial» de la comissaria «per les vivències que hi van tenir lloc a les seves dependències» i ha lamentat que no s'ha dut a terme cap investigació sobre les actuacions de la «brigada politicopolicial» que hi va operar durant el Franquisme i la transició.
Coincidint intencionadament amb l'aniversari de la mort del dictador Francisco Franco, les entitats que donen suport al tancament de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya han escenificat en un acte a pocs metres de la comissaria la seva unitat en el reclam perquè l'edifici esdevingui un espai de record.
La decisió rotunda de l'Ajuntament de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona va aprovar aquest mateix dimarts una iniciativa per exigir a l'Estat que respecti la proposició aprovada el Congrés per convertir aquest espai en un centre memorial de la repressió franquista. Així doncs, ja moltes les veus, institucionals i civils, les que demanen un canvi en aquest emblemàtic edifici de Via Laietana.