Gonzalo Bernardos advertia fa uns quants dies de la necessitat de millorar les condicions laborals d'un grup de treballadors. Es compten per milions al nostre país i suposen, sens dubte, un dels grans motors de la nostra economia. L'economista consideren que estan mal pagats i proposa als empresaris que se'ls millorin els sous.
Aquest expert va analitzar a 'laSexta Xplica' la situació de l'hostaleria a Espanya i la manca de professionals que demana el sector. Va denunciar la precarietat que pateixen els empleats d'aquest àmbit.
«Si vaig a l'Institut Nacional d'Estadística i miro quin és el sector que paga pitjor, any rere any, sempre en surt el mateix: l'hostaleria», va dir. A més a més, entén que l'INE no reflecteix amb exactitud les grans mancances d'aquests treballadors. A les estadístiques no es tenen en compte «els milions d'hores a l'any que tots els cambrers i cuiners realitzen i no són pagades».
Per tant, qualsevol tipus d'anàlisi i resultat es queda totalment desvirtuat. En la seva intervenció al programa va voler recordar els propietaris dels establiments d'hostaleria.
Gonzalo Bernardos ha apuntat que «tots els espanyols estem molt orgullosos del sector. Però crec que a tots ens agradaria estar orgullosos dels salaris que paguen els hostalers i de les condicions de treball». Reclama un esforç més gran en tots els sentits per als responsables d'aquest tipus de negocis.
Demana una intervenció més gran dels inspectors
L'economista admet que «ni les condicions ni els salaris no són adequats». Per evitar aquest tipus d'irregularitats demana la presència de més inspectors de treball.
A parer seu, «alguns hostalers es beneficien d'una de les coses que pitjor funciona a Espanya, la inspecció de treball». Aclareix que no és perquè aquests funcionaris facin malament la seva tasca, «sinó perquè són poquíssims». Per això aprofités per fer una crida a la classe política.
«Al govern actual, o a qualsevol que vingui: senyors, posin més inspectors de treball», va demanar.
Gonzalo Bernardos parla de la problemàtica bancària
El professor d'Economia també es pronunciava fa uns dies a 'Más vale tarde' sobre la situació financera del nostre país. Recentment s'ha especulat amb un possible efecte contagi després de la fallida de Silicon Valley Bank (SVB) i l'enfonsament de Credit Suisse.
Bernardos entén que els bancs espanyols «són especialistes a concedir hipoteques, mai no han estat especialitzats a concedir crèdits. Per això la vinculació amb les empreses que van fer caure l'SVB és escassíssima», apunta.
Pel que fa a l'entitat suïssa, indica que es tracta d'un banc amb «grandíssims problemes», que s'ha vist envoltat de diverses polèmiques. Creu que «és difícil trobar-se'n un altre igual a Europa». Tot i això sí que detecta algunes firmes amb serioses dificultats.
Sempre hi ha temor que tot això acabi arrossegant Espanya cap a una nova crisi. Ell es mostra «tranquil·líssim, i recomano a tothom que estigui així». Segons la seva opinió, «nosaltres estem en una situació en què la banca ha fet els seus deures, li sobra liquiditat».
Explica que anteriorment «la banca considerava que tenia massa liquiditat. Possiblement en els propers temps consideri que augmentar-la estarà bé i retribuiran els dipòsits perquè han estat autèntics garrepes». Confia que abans de l'estiu es puguin veure «dipòsits com a mínim a l'1,5%, cosa que ara pràcticament no es veu».
Per tant, fa una crida a la calma. L'economia del nostre país no hauria de veure's esquitxada per aquestes crisis del Silicon Valley Bank i el Credit Suisse. De moment, els estalvis dels espanyols no perillen i molts economistes confien que el sector surti reforçat.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!